Solid Ground Movement Boost!

Mensen die doen wat ze beloven, dat zijn Bryan Druiventak en Alida Dors van Solid Ground Movement. Zondagavond vierden ze in de Tolhuistuin hun tienjarig jubileum. Ze maakten alles waar wat ze ooit hadden aangekondigd. In hun hiphopschool kan iedereen terecht, van peuters tot veteranen. In het theater laten ze zien dat hiphop een rijke taal is: dans, muziek en beeld over alles wat het leven je te bieden heeft: euforie en schaamte, vernedering en vrijheid. Ze werken al jaren in Noord maar bestrijken de hele stad. En op zondagavond kwam het allemaal bij elkaar. Bingo, de Flora Kokjes, een oude rot van de Amsterdam Crusaders, tien van Solids eigen danstalenten en de Frans-Algerijnse maestro Bouziane Bouteldja. Diezelfde mix zag je terug in het publiek: ik zag baby’s met grote ogen, donkere dansers met hoodies en oudere dames op krukken.

Alida en Bryan begonnen ooit als danser op straat. Ze verloren hun hart aan de hiphop. En dat is een complete levensstijl: dromen, ambities, energie, grenzen verleggen en afspraken, harde afspraken. Je geeft respect en je krijgt respect, dat motto is misschien nog wel belangrijker dan de skills en moves. Op die basis bouwden ze hun droom: een school voor die levensstijl en van daaruit de theaterzalen verleiden en veroveren.

Bryan Druiventak is de onvermoeibare animator. Hartelijk, gastvrij en een feilloze lezer van de onderhuidse spanningen die zijn jonge dansers eruit moeten gooien om vrij te kunnen bewegen. Foute vrienden, hosselen, verslavingen – hij ziet de signalen en grijpt in. Alida Dors is de choreograaf die de hiphopdans nu al jaren uit elkaar sleutelt om er alles van te begrijpen – en met al die losse bewegingen begint ze te bouwen aan iets nieuws. Breakdance, traditionele Surinaamse dans, Black Panthers, Krisztina de Chatel: het zijn allemaal elementen van een dansvorm die nu ook in het buitenland begint op te vallen.

sgm-00

Vijf jaar geleden zaten ze nog in de Papaverstudio’s. Toen die werden gesloopt raakten ze op drift. Zakelijk leider Hans Lebouille zag voortdurend nieuwe kansen en zorgde voor het geld. Pas toen de Tolhuistuin opende waren ze thuis: twee dansstudio’s aan het water, bijna dagelijkse lessen, demo’s op het terras aan het IJ en nu dan de jubileumtour.
De tour gaat nog langs het Bijlmerparktheater, Podium Mozaïek en de Meervaart. Steeds met de tien vaste dansers, steeds getraind door een nieuwe master, plus locaal talent uit elke buurt. Een optelsom waarvan we het resultaat uiteindelijk weer terugzien in de Tolhuistuin.

Hoogtepunten van zondagavond? Sonja de bingokoningin, die zich pas na 34 jaar geaccepteerd voelde in Noord, toen ze begon te koken voor de buurt. Het Flora Kokje van misschien acht, dat onverschrokken meedanste met de oudere meisjes. Spierbonk Maui, die ooit in het Vondelpark het American football ontdekte. Shirean en Sojourner, die ook van een Nederlands slaapliedje pure r&b maakten. De tien wervelende jonge dansers die uit elkaar stoven en weer samensmolten. Tenslotte Bouziane de meester: een kalende geblokte danser die robotesk begon, op machinale muziek, die worstelde met opgelegde geboden en gebeden – en na een indrukwekkende uitputtingsslag zijn vrijheid terugvond, het lichaam plotseling uitgestrekt tot voorbij de witte cirkel van het toneellicht. En uiteindelijk natuurlijk Bryan en Alida, het glas geheven, proostend met het publiek op nog tien jaar Solid Ground Movement en meer.

sgm-02

// door Chris Keulemans

Reacties


ilovenoord