BuurtBouwmarkt & Burendag in Buiksloterham

Op zaterdag 26 september vindt voor de tweede keer de BuurtBouwmarkt plaats in Buiksloterham. Misschien herinner je je de grote gele festivaltent nog die vorig jaar eind september op het grasveld naast Ridderspoorweg en Papaverweg stond. Dat was de eerste editie. Dit jaar is het tijd voor versie 2.0. Want: waar vorig jaar vooral veel projecten op papier stonden, wordt er nu al veel gebouwd en steeds meer gewoond in Buiksloterham. 

BuurtBouwmarkt 2015
Daarom dit jaar geen centrale festivallocatie, maar een breed programma met activiteiten op de verschillende (bouw-)locaties in Buiksloterham. Het doel is net als vorig jaar: stimuleren dat (toekomstige) buren elkaar beter leren kennen en elkaar kunnen inspireren en informeren over hoe je duurzaam kunt bouwen en wonen. Dat laatste gebeurt onder de vlag van ‘Circulair Buiksloterham’ waaronder inmiddels 20 organisaties bezig zijn om samen met bewoners, bedrijven en organisaties van Buiksloterham een circulaire wijk te maken. Dat houdt in dat zoveel mogelijk energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, producten en materialen worden teruggewonnen voor hergebruik en lokale ruilhandel wordt gestimuleerd. De ambitie is ook om in Buiksloterham aantrekkelijke groene openbare ruimte te maken met zo min mogelijk vervuilend verkeer en uitstoot. 

Wat is er te doen?
Om te laten zien wat er nu al gebeurt in Buiksloterham, en te ontdekken wat er mogelijk is, kun je zaterdagmiddag binnen kijken bij zelfbouwers, organisaties en bedrijven die hun (bouw-)projecten op gebied van duurzaamheid toelichten. Zo worden er rondleidingen gegeven bij broedplaats de Ceuvel, het toekomstige nieuwe depot van Eye, en kun je binnen kijken bij de appartementengebouwen in aanbouw: Nova Zembla Lofts en Patch 22. In New Energy Docks aan de Distelweg houdt de Alliantie een verkoopmanifestatie voor haar project: Buiksloterham & Co. En dat is nog maar een eerste greep uit het hele programma.

De Ruimte in de toren
Waar ik zelf nieuwsgierig naar ben, is de Sneak Preview van de activiteiten van De Ruimte in De Verkeerstoren (Distelweg 83). Vanaf november wil De Ruimte café en restaurant gaan houden op de bovenste verdieping en daar een podium voor muziek, literatuur en wetenschap openen. Er zijn plannen om een broedplaats en kringloopwinkel voor bouwmaterialen in de loods te gaan openen. Zaterdag kun je daar dus alvast als eerste van het uitzicht genieten. 

Burendag en -borrel
Kortom, een groot deel van Buiksloterham houdt ‘open huis’ zaterdag. Een uitgelezen kans om te ontdekken wat er allemaal in die wijk-in-aanbouw gebeurt. Wie daar gaan wonen en wat je daar misschien zelf kunt gaan doen. Buiksloterham is namelijk officieel een ‘proeftuin’ voor circulaire wijkontwikkeling, dus dat betekent dat er veel kansen liggen voor mensen met ideeën voor duurzame projecten.  Om die ideeën uit te wisselen, wordt de dag afgesloten met een burenborrel in The Rock aan de Distelweg 113.

Houd Buiksloterham.nl in de gaten voor het actuele programma.

Onderstaande foto’s maakte ik zelf vanuit de cabine van de hijskraan tegenover ons huis aan de Bosrankstraat en laten zien hoe veel er nu in Buiksloterham wordt gebouwd.

Deze foto's maakte ik zelf vanuit de cabine van een hijskraan en laten zien hoe snel Buiksloterham verandert.

 

Reacties


ilovenoord