Het onbekende verhaal van Noord

Mijn schrijverscarrière begon ruim twintig jaar geleden bij het Amsterdams Stadsblad – de enige vaste baan die ik ooit gehad heb. Elke week schreef ik vijf grote krantenpagina’s vol over Amsterdam-Noord. Geen eenvoudige opgave, want in die tijd was er aan deze kant van het IJ nog niet zoveel te beleven als nu. De diefstal van een handtas, de opening van een winkel, een omgevallen boom: bijna alles haalde de krant. Maar natuurlijk schreef ik ook degelijke verhalen over de lokale politiek of de teloorgang van het buurthuiswerk. Na een jaar sloeg ik als freelancer mijn vleugels uit, maar de liefde voor de pen is in die periode ontwaakt – en nooit meer uitgedoofd.

Een van de mensen van wie ik het vak leerde, is Bas Kok. Hij was mijn voorganger bij het Amsterdams Stadsblad Noord en maakte in die tijd nog steeds regelmatig artikelen voor ‘mijn’ editie. Bas schreef mooie verhalen, met veel liefde voor taal en zeker ook voor Amsterdam-Noord. Op de pont én op het voetbalveld kwamen we elkaar daarna regelmatig tegen, en ik koester de vele gesprekken die we hebben gevoerd over ons favoriete stadsdeel. Ik denk dat ik best veel van Noord weet, maar Bas weet altijd net iets meer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De afgelopen jaren heeft Bas hard gewerkt aan het ultieme boek over Amsterdam-Noord, dat de prachtige titel ‘Oerknal aan het IJ’ heeft meegekregen. Hij vertelt in het boek natuurlijk over de brug die er nooit kwam en er wat hem betreft zo snel mogelijk moet komen – zijn stokpaardje. Bas schrijft over het eerste onderkomen van Ajax (in Noord!) en de herkomst van de Dokwerker (uit Noord!). Hij bewijst dat Noord van alle stadsdelen het dichtst bij de Dam ligt. En hij komt met een werkelijk spectaculaire onthulling over de ontstaansgeschiedenis van Noord – maar die bewaart hij tot de boekpresentatie van begin 2016.

Om de productie van ‘Oerknal aan het IJ’ mogelijk te maken, is Bas een crowdfundingsactie gestart via voordekunst.nl. Als je vóór 1 december 25 euro doneert, krijg je straks een gesigneerd exemplaar van het boek – maar minder geven mag natuurlijk ook. Als je een beetje van dit stadsdeel houdt, mag deze lijvige geschiedenis (275 pagina’s) over verleden, heden én toekomst van Amsterdam-Noord eigenlijk niet ontbreken in je boekenkast. Het onbekende verhaal van Noord? Als één iemand dat kan schrijven, is het Bas Kok wel.

Check de website van voordekunst.nl en doneer voor ‘Oerknal aan het IJ’.

(tekening omslag: Suzanna Knight)

Reacties


ilovenoord