Indian summer in het Vliegenbos

Vanuit het zolderraam van mijn kantoor boven café ’t Sluisje neem ik waar hoe de herfst zijn intrede doet in Noord. Het bladerdek van het Vliegenbos verschiet langzaam van kleur; de strakblauwe hemel heeft plaatsgemaakt voor klassieke wolkenluchten – zoals die eeuwen geleden al zo fraai werden vastgelegd op linnen. Ik zie zoveel tinten rood, bruin, geel en groen dat de gemiddelde Hollandse meester er nog een hele dobber aan zou hebben om die allemaal te mengen op zijn schilderspalet. Najaarsdepressies zijn mij vreemd; ik omarm de herfst als een lang verloren gewaande vriend.

Sinds ik de liefde heb gevonden in West ben ik op een of andere manier nog meer van Noord gaan houden. Natuurlijk is het heerlijk om met M. een filmpje te pakken in De Hallen of op een druilerige zondagmiddag door het Vondelpark te slenteren, maar het liefst neem ik haar toch mee naar deze kant van het IJ. We wandelden al over de dijken, beleefden zwoele zomeravonden bij Pllek en maakten voor het Zomer Doe Boek een romantische tocht over het Holysloter Die. Door haar ogen zie ik opnieuw de schoonheid van mijn eigen stadsdeel.

HERFST2

Gelukkig is er nog heel veel dat ik haar niet heb laten zien. Ik verheug me nu al op een winterse maaltijd bij de kachel van Noorderlicht of onze eerste schaatstocht door de eindeloze polders van Waterland. En misschien kunnen we in het voorjaar wel gaan dansen in club Shelter, onder ADAM Toren. De volgende keer dat ze bij mij is, betover ik haar echter eerst met de herfstkleuren van het Vliegenbos, liefst in de oktoberzon. Er gaat even niets boven indian summer in Noord.

Reacties


ilovenoord