Kinderboekenweek in Noord!

Feest in de boekhandel! Het is tot en met 18 oktober kinderboekenweek. Een goed moment om een boek van een kinderboekenschrijver of illustrator uit Noord kopen! Ik stel graag een aantal boeken aan jullie voor. Van Gouden Penseel-winnares Alice Hoogstad, die prentenboeken maakt, tot het young adult verhaal van Paroolcolumniste en herbergierster Anna van Praag.

Prentenboeken

kom-uit-die-kraanAlice Hoogstad, uit Durgerdam, won dit jaar voor haar vorige boek, Monsterboek, de Gouden penseel. Haar nieuwe boek vind ik nog leuker. Kom uit die kraan! is het verhaal van Bart, die de bouwplaats opgaat als de bouwvakkers weg zijn. Hij probeert allerlei machines uit met rampzalige gevolgen. Of toch niet? Als je goed kijkt, kun je Bart’s plan het hele boek door zien. ‘Ik had het niet gezien!’ riep een leerling van de Klimop uit toen ik het vanmiddag voorlas. ‘Ik had het helemaal niet zien gebeuren!’

Prentenboekenberoemdheden Ingrid en Dieter Schubert wonen al heel lang in Noord. Ze hebben klassiekers als Monkie, Woeste Willem en Er ligt een krokodil onder mijn bed geschreven. Voor hun nieuwste boek, Het opvrolijkvogeltje, werkten ze samen met Edward van de Vendel. Ze lieten zich inspireren door kunst uit Australië.


Waterkoorts6-8 jaar

Voor iedereen die op zwemles zit schreef Mary Heylema in haar schattige huis in Disteldorp Waterkoorts. Tijn en Elton, dikke vrienden, gaan samen op zwemles. Elton vliegt door de badjes heen, maar Tijn vraagt zich af of zijn huid er niet zal afrimpelen en of hij onder water de weg naar boven nog wel vindt. Herkenbaar voor alle jonge zwemmers en zwemsters!

Alle zwemdiploma’s al in huis? Dan zijn de stoere boeken van Hermine Landvreugd ook leuk. Kalle en het Schotelvarken, bijvoorbeeld. Met strip-achtige illustraties van Shamrock.


drakendoder10-12 jaar

De drakendoder, zo heet het nieuwe boek van de Noordse Fiona Rempt. Matti woont bij een pleeggezin omdat zijn ouders verdwenen zijn (of zijn ze dood?). Van zijn oom ontvangt hij elke verjaardag een kado dat met draken te maken heeft. Kinderachtig, vindt Matti. Maar dan komt zijn oom hem opzoeken en blijken de draken geen fantasie…

Een fijn, avontuurlijk (voor)leesboek! De drakendoder is het eerste deel in de serie De orde van de Drakenmenners. Er volgt dus nog meer!


13-16 jaar

heelbijzondermeisjeVlak voordat Anna van Praag met Ilco van der Linden het Mandelahuisje opende, rondde ze haar young adult boek af, Een heel bijzonder meisje.

Alicia begint te puberen en net op dat moment raken haar ouders betrokken bij een sekte-achtige commune. Ze heeft de tijd van haar leven, al gebeuren er regelmatig onaangename dingen. Als ze na jaren uit de groep verstoten worden, kijkt Alicia terug op de dingen die ze heeft meegemaakt. Bitterzoet verhaal voor pubermeiden.

In Durgerdam woont ook Jacobine de Brauw. Ze gebruikte haar ervaring als politiek verslaggever in Den Haag als basis voor een razendspannende thriller, Lek, over de 16-jarige Willem, die een kernafvalschandaal in politiek Den Haag onderzoekt.


Noord zelf in een boek? Het sprookjesboek De Buiksloterbreekbekkikker natuurlijk!

Boekhandel Over het water is dinsdag tot en met zaterdag open om alle genoemde boeken te bekijken. Zaterdag 10 oktober is het nog leuker dan anders: dan is het de hele dag feestelijk met knutselen, kleuren en cakejes eten! In Boekhandel Over het water is ook het vrolijke werk van illustrator Céline Maat, die samen met kinderen van Noordje’s kinderkunst de etalage inrichtte te bekijken.

Reacties


ilovenoord