Tafels en taarten op het Zonneplein

Je hebt van die plekjes in Noord die je persoonlijk zou willen beademen. Figuurlijk dan. Ik heb dat met het Zonneplein. Amsterdamse School op zijn Anton Piecks, een prachtig klein theater met voor ieder wat wils en een knus pleintje in het midden. Toch lukt het (nog) niet om er veel leven in te krijgen. Zo zonde. Ik heb een tijdje om de hoek gewoond en mijn best gedaan de lokale middenstand  te ondersteunen door daar mijn brood, kaas, groenten en krantje te kopen. Tip: de groenteboer heeft een onverwacht fijn aanbod biologische producten, mocht je daar van zijn. Maar eerlijk is eerlijk, het gemak en de verleiding van het totaalaanbod van de grootgrutter was niet altijd te weerstaan. Dat was makkelijker geweest als ik mijn Zonneplein-winkelrondje had kunnen combineren met een kleine verwennerij in een leuk koffietentje. Blijkbaar was ik niet de enige die dat miste, want sinds kort zijn Roos en Rene met Lokaal Spaanders: taarten en tafels, in dit gat gesprongen. Ze wonen zelf in de buurt en willen met hun cafe en meubelwinkel de dynamiek van het Zonneplein vergroten en de plint opvrolijken. 

foto 3

Naast de onvermijdelijke (& overheerlijke) koffie en taart, verkopen ze zelfgemaakte tafels en interieur-items van lokale ontwerpers, zoals lampen, klokken, tekeningen en binnenkort ook woontextiel. Ook gaan ze delicatessen voor thuis aanbieden, zoals thee, koffie en honing van een imker, ook uit de buurt. En sfeerverhogend: ze werken aan een horecavergunning. Zodat ze (natuurlijk) lokale biertjes kunnen schenken. 

taart

Maar ze willen niet alleen verkopen. Met Lokaal Spaanders willen ze ook een ontmoetingsplek zijn voor de buurt. Ze willen daarom naast het gewone grote-mensen-cafe, een kinderversie maken waar ze activiteiten voor jonge gezinnen organiseren. Ik schrijf bewust ‘willen’, omdat die kinderwinkel er nog niet is. En dat cafe is ook nog niet helemaal af. Toch zijn ze al open, al is het beperkt, want, zo zegt Roos zelf: ‘Je moet toch een keer beginnen’. Om alles af te maken wat ze ambiëren is nog een klein kapitaal nodig, dat ze door middel van crowdfunding willen ophalen. Er is bijvoorbeeld nog budget nodig voor het behoud van de koffiemachine, de inrichting van de kinderwinkel en buitenverlichting. Vrij essentieel in de Tuindorp Oostzaanse wintermaanden.

bar foto

gevel

De pot is nu bijna half vol dus ze kunnen nog donateurs gebruiken. Als je eerst even veldonderzoek wil doen: Lokaal Spaanders is vooralsnog alleen op zaterdag en zondag geopend.

foto 2 kopie

Zondagmiddag 1 november  is er tussen 16.00 en 17.00 uur voor ouders en kinderen een traditionele verhalenverteller die Ierse kabouterverhalen vertelt, met live muziek. Er staat dan ook een lokale producent van duurzame verkleedkleren die kaboutermutsjes verkoopt, er is kabouterthee met kaboutermuffins voor een kabouterprijsje. De entree is €5,- voor kinderen, €8 voor volwassenen en de opbrengst gaat in de crowdfunding pot voor het afmaken van de winkel. Reserveren kan via lokaalspaanders@gmail.com.

Oja, ere wie ere toekomt: Kopje Suiker en Mama Leut zijn al vanaf begin dit jaar actief op het Zonneplein, met o.a. pop-up yoga en workshops voor kinderen. Het zou mooi zijn als al deze initiatieven elkaar gaan versterken.

Reacties


ilovenoord