Zwerfboeken & vrijheid

Maartje (43) gebruikt haar sabbatical om nieuwe inspiratie op te doen. Zo heeft ze nu haar eigen boekenhuisje.

“Ik heb altijd drukke banen gehad; bij Paradiso als barmedewerker, als productiemedewerker bij AT5 en RTV-NH en de laatste zes jaar in de kinderopvang. Eind vorig jaar merkte ik dat ik meer behoefte had aan maatschappelijke context, daarom heb ik gekozen voor een time-out. Ik gebruik deze tijd om nieuwe inspiratie op te doen.

Zo ben ik onder meer gestart als vrijwilliger. Samen met drie anderen beheer ik het leeshuis van de Tolhuistuin. In dit huisje hebben wij een verzameling van zwerfboeken; mensen kunnen boeken komen brengen, meenemen en ruilen. Vanuit het idee van een deeleconomie. Terugbrengen binnen een bepaalde tijd hoeft niet – ze mogen ook worden doorgegeven.”

Weer lezen

“Ook doe ik samen met een andere vrijwilliger iedere donderdagochtend de Meeleesclub voor mensen die moeilijk lezen. Het is een project samen met de bibliotheek; voor zowel laaggeletterden, mensen die moeite hebben met lezen alsook voor anderstaligen. In de toekomst wil ik ook een leesclub gaan organiseren voor mensen met een ‘lezersblock’: Waarom kom je niet meer tot het lezen van een boek, hoe krijg je jezelf weer aan het lezen en kun je elkaar misschien helpen met de juiste boekkeuzes?”

Vrij om te kiezen

“Het leuke vind ik de gesprekken met de mensen die hier komen, en de verhalen ‘achter’ de boeken. Het is heel dankbaar werk. Mensen zijn zo blij met de ‘zwerf’ boeken die zij mogen houden en die anders gewoon waren weggedaan. Bovendien: het grote voordeel van werken als vrijwilliger is dat ik vrij ben om te kiezen in mijn werkzaamheden; vanuit deze keuze kan ik bij de Tolhuistuin ook zelf werkzaamheden ontplooien!”

Ook interesse in vrijwilligerswerk? Vrijwilligers Centrale Amsterdam, vestiging Noord heeft een ruim en uiteenlopend aanbod van vacatures. Van een paar uur per week tot een eenmalige klus.

Kijk op www.vca.nu/noord voor het vacatureaanbod of maak een afspraak voor een persoonlijk bemiddelingsgesprek. Iedere dinsdagochtend ( 9:00 – 12:00 uur) is er inloopspreekuur in Huis van de Wijk Waterlandplein.

 

Reacties


ilovenoord