Bonte vogels uit het Noorderpark: Bastiaan

Misschien wel het leukste aan Amsterdam-Noord zijn de mensen. Vogels van een zeer divers pluimage. De hippe vogels krijgen de laatste jaren veel aandacht, maar er zijn er nog zo veel meer boven het IJ. Vooral in het Noorderpark zit een bonte verzameling. Sinds april dit jaar ben ik hier neergestreken voor mijn werk en heb ik een aantal van hen beter leren kennen. Echte Noorderlingen in hart en nieren, vaak geboren en getogen. Graag stellen ze zich voor.

Bastiaan (a.k.a. de piraat) zal door zijn flamboyante uiterlijk de andere parkbezoekers niet snel ontgaan. Maar wie is toch die goedlachse man met die lange haren, de leren cowboyhoed en een lijf vol tattoos? Bassie is naar eigen zeggen een pure Noorderling. Geboren op de Buiksloterdijk en van jongs af aan een vaste bezoeker van het Noorderpark. “Als klein kind bouwde ik hier al hutten en later kwam ik hier met mijn eigen kinderen.” En die tattoos? “De kruizen van Amsterdam en Bacchus. Dat is de god van de wijn. Ja ik hou ook wel van een drankje. Maar als ik straks naar huis ga, neem ik gewoon een spa blauw hoor.”

Bas houdt wel van een beetje aandacht  foto:Robbert-Welman

Bas houdt wel van een beetje aandacht
foto:Robbert-Welman

Over zijn jeugd in Noord kan Bassie vol nostalgie vertellen. “Bij mij thuis hadden we het goed hoor. Hard werken dat wel. Maar ik mag zeker niet klagen.” Op zijn twaalfde hielp Bassie al bij de smederij van zijn vader op de Buiksloterdijk. “Ja in die tijd was het normaal, dan ging je met je ouwe mee. En daarna door naar de kroeg en dan dronk je bier. Maar ik heb ook gewoon mijn school afgemaakt. Nooit blijven zitten. Ik kon zelfs naar het vwo maar van mijn vader moest en zou ik naar de LTS gaan.”

Ook heeft Bassie veel herinneringen aan zijn tijd in Floradorp. “Ze noemen waar ik vandaan kom niet voor niets de Rimboe. We hadden hier vroeger bijvoorbeeld luilak. De jeugd van ons dorpie stal dan het andere dorpie leeg. En als ik vroeger van het Floraparkbad naar huis ging, dan had ik soms weer een paar draaien om me oren gehad van een wat grotere gozer. Maar dan hoefde ik niet bij mijn moeder te gaan huilen. Nee, je kreeg een stuk hout mee, zo van ga maar weer terug. Als je hier één keer in je leven over je heen laat rennen dan heb je geen leven meer. Je moet laten zien dat je wat waard bent. Dat is de taal die iedereen spreekt.”

Toen Bassie de LTS af had ging hij door naar mavo en vervolgens naar het mbo voor een bewakers en beveiligingsopleiding. “Daarna heb ik jarenlang keihard gewerkt. Vaak had ik twee banen naast elkaar.” Ook heeft Bassie een paar jaar in het leger gezeten. “De commando’s. Daar mag ik niet te veel over vertellen. Koste me wel een oog. Daarom heb ik die tattoo op mijn gezicht gezet. Mensen vroegen steeds ‘wat heb jij aan je oog’? Nu kan ik zeggen ‘kijk maar een tattoo, dat zie je toch’.”

het-theekransje

Het theekransje

Voor de commando’s zat Bas o.a. in Libanon en voormalig Joegoslavië. “Vroeger had ik er niet zo veel problemen mee. Maar naarmate je ouder wordt, dan komt dat terug. Ik ben op missies gestuurd, daar stuur je je ergste vijand nog niet naartoe. Je bent vervangbaar, een stuk gereedschap van de overheid. Heil Beatrix. Later kreeg ik dus wel frustraties. Je komt voor bepaalde banen niet meer in aanmerking. Ik heb ook PTSS toch. Dat is iets van de laatst vijf/zes jaar, zeg maar. Ik zit soms in de tram en dan vergeet ik gewoon uit te stappen omdat ik een film in mijn kop zit af te draaien. Maar toen ik jong was had ik daar geen last van, helemaal niet.”

Op het moment is Bas net terug uit de gevangenis. De afgelopen zeven jaar heeft hij af en aan vast gezeten. “Ik denk dat ik nu tien á twaalf gevangenissen heb gezien. Ik stond ook in de top 600. Ach ja, af en toe kreeg ik zo’n rode lap voor mijn oog. Je bent opgeleid als een vechter. Dus als mensen proberen mij lichamelijk te beschadigen, ja, dan loop ik niet weg. Maar nu houd ik me rustig hoor. Ik ben net 21 dagen op ‘vakantie’ geweest en tot 1 januari loopt mijn voorwaardelijk. Daarna zit ik weer gezapig onder de boom met een sprietje in mijn mond, hahaha“.

En als Bas een vogel was dan: “Een Papegaai, dat zijn wel slimme beesies.”

Zomer in het Noorderpark  foto: Robbert Welman

Zomer in het Noorderpark
foto: Robbert Welman

Reacties


ilovenoord