Help Hendrik Groen aan de NS Publieksprijs!

Vorig jaar verscheen de roman ‘Pogingen iets van het leven te maken’. In dit ‘geheime’ dagboek vertelt de hoogbejaarde Hendrik Groen op humoristische wijze over zijn belevenissen in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Over de schrijver is niet meer bekend dan dat Hendrik Groen een pseudoniem is. Zoals hij het zelf verwoordt:

…precies een jaar lang zal ik mijn ongecensureerde kijk geven op het leven in een bejaardenhuis in Amsterdam-Noord.

In het dagboek moppert Groen als een echte Amsterdammer op zijn medebewoners en komt hij het verzorgingshuis bijna niet uit, behalve voor zijn dagelijkse wandelingen. Slechts heel soms waagt hij zich in het centrum:

Ik ga zondagmorgen met mijn bromstoel de sprong over het IJ wagen. Na een aantal ritjes naar de uithoeken van Amsterdam-Noord wordt het tijd de grenzen te verleggen en de pont te nemen.

Een enkele keer probeert hij op een maandag meer van Noord te zien, zoals het museum:

Daarna zijn we naar Museum Noord geweest, zij op haar elektrische fiets en ik met mijn scootmobiel. Ik kon haar maar net bijhouden. Museum Noord is het enige museum dat Amsterdam-Noord rijk is. Het was gesloten op maandag.

‘Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen 83 ¼ jaar’ is een bijzonder geestig boek door alle kleine anekdotes die erin staan. Daarbij word je als lezer geconfronteerd met de dagelijkse realiteit in het verzorgingshuis: het omgaan met de andere bewoners, de nieuwe ‘huisregels’, de houding van de directrice, de kostprijs van de zorg. Ook heeft de schrijver de actualiteit er terloops in verweven, met bijvoorbeeld het aftreden van de toenmalige koningin Beatrix én van de Paus, de opkomst van ouderenpartijen en de opening van het nieuwe Rijksmuseum. Sinds de verschijning is het boek een echte bestseller geworden. Boekhandel Van der Plas (Buikslotermeerplein) heeft er bijvoorbeeld al meer dan 1.000 exemplaren van verkocht, met een uitverkocht evenement in de Buiksloterkerk als gevolg.

Uitgeverij Meulenhoff is nu een offensief begonnen om de NS Publieksprijs naar Noord te halen – deze prijs is de enige publieksprijs waar álle Nederlanders op kunnen stemmen. Zes boeken zijn genomineerd, maar voor Noord is het natuurlijk geweldig als de prijs naar Hendrik Groen gaat. Want Hendrik Groen mag dan wel oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen… Misschien komt hij in het tweede dagboek – dat al aangekondigd is – Museum Noord wel binnen?

HG2

Wil je helpen en vóór 19 november je stem uitbrengen op Hendrik Groen? Ga dan gauw naar deze link! Stemmen duurt maar 5 seconden – en je maakt zelfs nog kans op mooie prijzen. I love Noord; we love Hendrik Groen!

door: Coen Geertsema

Reacties


ilovenoord