Noordkronieken: Al deze namen zijn gefingeerd

Categories Noordkronieken

‘s Winters kan Annie (36) het prima vinden met haar Afrikaanse benedenbuurman. Maar op zomeravonden nodigt hij zijn vrienden uit voor de barbecue. Vanuit zijn tuintje walmt de rook bij Annie naar binnen. En de muziek ook. Hoe meer ze drinken, hoe harder de muziek. Net zo lang tot ze schreeuwende ruzie krijgen en met deuren beginnen te slaan. Vaste prik.

Aziz (43) kwam twintig jaar geleden vanuit Pakistan in Noord terecht. Intussen heeft hij een vrouw, een Nederlands paspoort en drie kinderen. Door zijn werk leert hij allerlei mensen kennen. Hij herkent ze aan hun geur. En Marokkanen, zegt hij, stinken het ergst.

Willem (73) stemde altijd alleen op politici die hij echt kende. Die hij de hand had geschud en die hij gewoon kon bellen als hem iets stoorde. Sinds de stadsdelen zijn opgeheven heeft hij geen telefoonnummers meer. Dat stoort hem verschrikkelijk. Maar hij kan er niemand over bellen.

Freek (24) was de trotse keeper van het eerste. Maar van de zomer kwam er opeens een Afrikaan binnenwaaien. Die meer zelfvertrouwen uitstraalt in de zestien, zegt de trainer. Nu zit Freek op de bank. En die jongen heeft niet eens een verblijfsvergunning.

Philip (38) is de perfecte gastheer. Bij hem is iedereen welkom. Maar die oude gastarbeiders kijkt hij keihard zijn zaak uit. Urenlang tafeltjes bezet houden op niet meer dan een kopje thee, dan heb je niet begrepen hoe het hier werkt.

Overdag is Wilma (32) buschauffeur. ‘s Avonds zingt ze de sterren van de hemel op feesten en partijen. Het liefst zwarte soul, met zwarte achtergrondzangeressen en dat rauwe randje op haar stem. Welke zender ze aanzet in de auto? 100%NL.

Al deze namen zijn gefingeerd. Want wat iemand stemt is en blijft privé. Maar onder hun echte naam horen ze bij de 17%. Zoveel mensen stemden hier bij de statenverkiezingen op de PVV. Die is nu de populairste partij van Noord. Bij een opkomstpercentage van 38,5% betekent dat: 1 op de 11 volwassen Noorderlingen stemt op een partij die alles anders wil dan het nu is.