Noordkronieken: De tandarts van iedereen

Niemand gaat graag naar de tandarts. Maar soms moet het. Dus liep ik naar de praktijk aan de Van der Pekstraat. De grote foto’s in de etalage van mensen die hun tanden bloot lachen stelden me gerust.

Binnen was het licht en helder. Toen ik eenmaal in de stoel zat bogen de jonge tandarts en haar assistente zich over me heen. Na de verdovingsprik voelde ik niets meer. Ik sloot mijn ogen. In de roezige kalmte die er ontstaat als je weerloos achterover ligt en overgeleverd bent aan mensen die je vreselijk zouden kunnen martelen als ze het wilden, kaatsten die twee in diepe concentratie woordjes op en neer die ik nauwelijks begreep. Het ging over apparaatjes en materialen. Twee nieuwe vullingen later voelde mijn bovenlip te dik om echt te glimlachen bij het afscheid. In mijn hoofd suisde nog het getinkel van boortjes en klemmen. En het gefluister van die lichte stemmen vlak boven mijn gezicht.

Iedereen moet naar de tandarts: tante Sjaan, ikzelf en de kleine Amina. ‘Daarom hebben we hier een team van jonge, diverse mensen,’ zegt praktijkmanager Jetty Kago. ‘Je moet met mensen van alle culturen kunnen omgaan. Als een Marokkaanse graag behandeld wordt door een vrouwelijke tandarts, dan kan dat. En als we kleine Amina goed leren poetsen, dan hoeft ze geen kroon. Dat levert ons minder op, maar zo commercieel denken we niet.’

Jetty praat net zo licht en helder als de pas verbouwde praktijk. In de vier behandelkamers lig je veilig en afgezonderd, maar achterlangs zijn de kamers nu open, zodat de collega’s elkaar makkelijk kunnen raadplegen. Jetty is hier al vanaf de opening in 2007, toen ze kwam werken voor eigenaars Taco Kwee en Liongki Djie. ‘We werken met een team van ongeveer tien mensen, inclusief de stagiaires van het ROC. Zelf zorg ik voor de preventie en de nazorg. En de kronen maken we ter plekke. We hebben alles in huis voor de mensen die hier langskomen.’

Dat zijn er gemiddeld 70 per dag, in alle soorten en maten. In de Van der Pekbuurt heb je een paar plekken waar echt iedereen komt: avondwinkel Mina, wasserette de Roos, Cigo voor kranten, sigaretten en de lotto. Tandartsenpraktijk Amsterdam Noord is ook zo’n plek. Hoe je eruit ziet en waar je vandaan komt maakt hier geen verschil. In die stoel moet je toch, en bij deze tandarts is dat geen straf.

Reacties


ilovenoord