Buurthuis Van der Pek: even voorstellen

Een buurt zonder buurthuis is een huis zonder kachel. Daar is het warm, daar zit je bij elkaar, daar voer je de echte gesprekken. De Van der Pekbuurt heeft intussen van alles – een markt, winkels, café’s, eethuizen, een ondernemershuis – maar de buurthuizen van vroeger zijn wegbezuinigd. De afgelopen jaren had je nog wel de Vrouwenbazaar, in het speeltuingebouw aan de Heimansweg, maar dat moest ook dicht toen de onvermoeibare Samar Shaalan de huur niet meer kon opbrengen.

Sinds zondag is dat gebouw weer open. Het heet nu Buurthuis Van der Pek. Achter de schermen is er de afgelopen maanden hard aan gewerkt door een groeiende groep van buurtbewoners en burgerinitiatieven. Ik schoof af en toe aan om mee te denken. Daarom wil ik de mensen even voorstellen aan wie we het buurthuis te danken hebben. Al was het maar omdat dit zo’n krankzinnig gevarieerde groep Noorderlingen is dat je weer helemaal snapt wat het leven hier tot zo’n dagelijkse verrassing maakt.

Buurthuis Van der Pek. openingsfoto

Op deze foto staan ze bijna allemaal.

Lilian van de speeltuinvereniging SPIN was er al. Stoer en gastvrij van top tot teen.
Samar is er nog steeds. Die onverslaanbare Libanese lach staat altijd aan de voordeur of achter de bar. Ze heeft veel van het leven gezien. Ze weet hoe lelijk mensen kunnen zijn. Gevaarlijk zelfs. En toch blijft ze iedereen helpen. Speciaal voor haar stond een groep Syrische vluchtelingen de hele middag te koken, gratis en voor niets, voor de gasten van het openingsfeest.

Oem Noeh is de secretaris van het nieuwe bestuur. Altijd helemaal in het zwart, maar goedlachs en met een ondeugend gevoel voor humor. Ze heeft jarenlang gewerkt als secretaresse en directie-assistente bij grote banken. Dat merk je aan de secure agenda’s en notulen voor de wekelijkse vergadering.

Jan werkte lang in de zorg en heeft nu het ZelfCoachSpel bedacht. In het buurthuis geeft hij les aan kinderen. Hij is voorzitter van deze nieuwe buurtvereniging. Van het type: niet te veel zeggen, goed luisteren, doorpakken.
Jesse is een PvdA-routinier. Ze weet meer van het leven van gewone Amsterdammers dan het hele stadsbestuur bij elkaar. En ze weet natuurlijk hoe de politiek werkt. De afgelopen maanden heeft ze voorop gelopen om straks des te meer ruimte te maken voor anderen.

Mo is de kopman van de Marokkaanse mannengroep in de buurt. Altijd in voor een geintje, maar als je hem middenin de nacht belt staat hij er ook. De mannen zitten drie avonden per week in het buurthuis. Babbelen, klussen, de buurt veilig houden, eenzame ouderen in de gaten houden, gewoon, wat je doet als je geeft om een buurt.
Imaan is een reiziger. Maar als ze thuis is beheert zij de kas. Is ze economisch geschoold? Ze heeft jarenlang de financiën gedaan van een computerbedrijf. Het belangrijkste: ze is volledig onkreukbaar. En dat is wat je van een penningmeester verlangt.

Sahar was in Egypte journalist. Hier maakte ze de krant Al-Horia. Nederlands en Arabisch. Met een scherp oog voor maatschappelijk onrecht en de zorgen van ouders met opgroeiende kinderen. Nu is ze hoofdredacteur van Europe Today. En ook het buurthuis is haar platform.

Jolene werkt in de Meeuw. Ze volgt een training Bewoners Gestuurde Wijkontwikkeling. Ze heeft pretoogjes. Waarmee ze heel scherp in de gaten houdt of de vereniging zijn uitgangspunten trouw blijft en niet ontspoort.
Farouk is een heer. Zorgvuldig formulerend, altijd in de plooi, omgangsvormen zijn heilig. Zijn levenservaring stelt hij in dienst van het geheel. Ken je dat, mensen die bescheidener worden naarmate ze meer van de wereld begrijpen?
Jos is de grote verrassing. Iedereen kent hem als de accordeonist, zanger en componist van instant-klassiekers over Noord. Maar wat een vergadertijger! Zijn baard is grijs maar zijn revolutionair élan is eeuwig jong. Nooit om een grapje verlegen, maar als je vindt dat iemand die er anders uitziet dan jij niet thuishoort in deze buurt, dan heb je ruzie.

Buurthuis Van der Pek is er voor iedereen. Wat er allemaal gebeurt lees je hier.
Kom kijken. Het is een dagelijkse verrassing.

Reacties


ilovenoord