De Dagwacht, Outsider Art du Noord

Heel Noord is uitgenodigd! Kom aanstaande donderdag gezellig langs in de Modestraat op het Buikslotermeerplein, waar onder het genot van een huisgemaakt drankje en een hapje ware Noordse Outsider Art getoond zal worden. De expositie bestaat uit werk van de bewoners van de “regionale instelling voor beschermd wonen” bij de Volksbond van Amsterdam. Deze stichting (barmhartig vanaf 1875)  zet zich in Amsterdam in voor dak- en thuislozen en sociaal kwetsbare mensen.

Sinds 2013 is er naast hun tijdelijke vestiging in Elzenhagen-zuid, in samenwerking met Vereniging Proeftuin de Luwte, een veelzijdig dagbestedingsprogramma opgezet. Tijdens deze dagbesteding worden er ook creatieve workshops aangeboden waarvan nu dus het werk geëxposeerd wordt.

De komende drie weken kan heel noord langs komen om het werk te proeven en te beleven. Maar daar hoeft het niet bij te blijven; liefhebbers kunnen hun favoriete werken ook mee naar huis nemen want het werk wordt namelijk geveild. Als sluitstuk van de expositie is er op 18 februari een spectaculaire veiling gepland. Deze happening zal op ludieke wijze vormgegeven worden door veiling-kunstenaar Rob Zorab. De opbrengst zal ten goede komen van de dagbesteding. Hier worden dan nieuwe materialen voor aangeschaft of uitjes naar musea en andere inspirerende wensen mee vervuld.

De dagbesteding is een experimenteel project dat is bedacht en wordt uitgevoerd door “buro Lokaal Aktief”. Het streven in het programma is om verbindingen te leggen tussen de creatieve sector en de doelgroep; dit gebeurd door het inhuren van echte kunstenaars, die in de vorm van workshops inspelen op de aanwezige innerlijke creativiteit van de mens. Ze doen onderzoek naar wat ze leuk vinden en goed kunnen, dit staat vaak met elkaar in verband. Op deze manier ontdekken ze hun eigen kracht waardoor ze mentaal groeien en met meer energie in het leven staan. Het is heel mooi om te zien dat deze mensen opbloeien door zichzelf te ontplooien door gebruik van potlood, kwast en andere materialen. In zinspeling op de Nachtwacht is deze expositie treffend gedoopt: “De Dagwacht, Outsider Art du Noord”.

De afgelopen periode heeft in het kader gestaan van het zelfportret. Dit is gebeurd door middel van contact improvisatie, spiegeling en anatomie studies. Het is fantastisch te zien dat het zelfportret op de een of andere manier altijd gelijkenis toont en karakter aspecten van het object, in dit geval de schilder, aan de kaak stelt. Hierdoor biedt het ruimte voor zelfreflectie. Uit deze sessies is vanzelfsprekend een heel veelzijdige collectie ontstaan sinds de mix van mensen en hun achtergronden behoorlijk eclectisch is.

flyer-achterkant

Reacties


ilovenoord