Hotspot: Eten, drinken en (re-)creëren in de Verkeerstoren

Veel nieuwe broedplaatsen maken slim gebruik van het horeca-first principe: voordat de werkruimten of ateliers in gebruik worden genomen, opent een cafe de deuren om de eerste nieuwsgierigen alvast sfeer te laten proeven. De Ceuvel en de Expocafe Zamen hebben wel bewezen dat dit werkt: de hotspot-jagers en early adopters krijgen de primeur, drinken een biologisch en lokaal gebrouwen biertje en doen vervolgens hun missiewerk in de vorm van mond-tot-mond reclame.

Ik doe daar graag aan mee, en flirt graag met kunstprojecten en duurzame concepten van selfmade anderen, terwijl ik zelf nog steeds braaf naar mijn ‘vaste’ werkgever ga. Het minste wat ik dan kan doen is verslag uitbrengen van mijn bevindingen. Waarvan akte.

Onderwerp van beproeving deze keer is de horeca in de Verkeerstoren: een voormalig bedrijfspand (hoe kan het ook anders) aan de Distelweg 83 in Buiksloterham, die sinds kort in gebruik is genomen door  ‘de crealisatie coöperatie’. De stichting wil betaal­bare werk­ruimtes aanbieden aan de crea­tieve, artis­tieke en eco­logische sector.

Verkeerstoren a d Distelweg 83

Op de 2e etage, in de voormalige kantine, is een cafe gemaakt met zaalverhuur, dat wordt beheerd en geprogrammeerd door De Ruimte. Dit collectief wil ‘beginnende muzikanten, kunstenaars en artiesten een plek  geven om zich in vrijheid te ontwikkelen en de confrontatie aan te gaan met een publiek. Ze zaten eerst aan de Buiksloterdijk 270 op dat mooie plekje schuin tegenover de brug en het Noorderpark. Daar moesten ze helaas weg in verband met een bestemmingswijziging, maar hopelijk hebben ze in de Verkeerstoren een nieuwe liefde gevonden. Met behoud van de oude relaties, want ook de Saunakaravaan is meeverhuisd naar de nieuwe plek. En de buitenruimte van de Verkeerstoren biedt nog wel meer perspectief voor outdooractiviteiten deze zomer.

De keuken van het cafe is in handen van John Pastinaak, die veel gebruik maakt van lokaal, seizoensgebonden groenten. Het bistro-menu wisselt wekelijks en is naast soep en salade opgebouwd uit 5 kleinere gerechten, waar je er 4 of 5 van besteld. Er wordt veel aandacht gegeven aan de samenstelling en voedingswaarde. Vlees en vis worden niet principieel gemeden, maar de basis bestaat uit groenten en peulvruchten aangevuld met champignons en kaas. Gezond en lekker, zodat je na een bord vol bietensalade, aardappels, zelfgemaakte (tenminste dat denk ik) mayonaise en roquefort-taartjes jezelf zonder schuldgevoel mag laven aan een heel erg lekker stuk chocoladetaart. De prijzen zijn netjes. En de koffie wordt geserveerd in bistro-tuttige (of is het retro?) kopjes.

Cafe op 2e etage

Gezond & goed

Chocoladetaart  'halverwege'

Laatste ronde

Ons diner liep over in een optreden van Eddie the Eagle, maar de programmering wisselt uiteraard dagelijks. De Verkeerstoren is net open, en volgens mij is er nog genoeg ruimte voor nieuwe initiatieven en deelnemers. Op de begane grond is een een kringloopwinkel voor bouwmaterialen voorzien. Geheel volgens het principe van circulair Buiksloterham. Ik kom dan graag een latte met sojamelk drinken bij de opening om daar weer over te schrijven.

Optreden Eddie the Eagle

Oja, de Verkeerstoren is dus geen verkeerstoren geweest. Maar de naam is slim gekozen, het veronderstelt een uitzicht. En dat is er ook. Het is niet zo hoog en indrukwekkend als straks vanaf de A’dam Toren, maar zeker het beklimmen van de trappen waard. Voor entertainment onderweg is ook gezorgd. 

Lees ook: Cultural ground control in de Verkeerstoren op ilovenoord.com

Website Verkeerstoren inclusief menu John’s bistro 

Website De Ruimte

Uitleg over Circulair Buiksloterham

Reacties


ilovenoord