Kickboksen met trainer Thorne in Noorderpark

Je hebt hem deze zomer misschien wel gezien aan de oostzijde van het Noorderpark en zelfs nu in de winter is hij nog bezig. Personal trainer Iwan Thorne (50 jaar) die kickboksles geeft aan “zijn” meiden. Zelf opgegroeid aan het park is hij dit jaar daar begonnen met trainingen geven. “Ik zie het Noorderpark zich ontwikkelen. In de zomer zag ik allemaal verschillende mensen in het park sporten en ik dacht: ik ga er lekker bij. Ik wil onderdeel zijn van deze ontwikkeling.”

Iwan doet al heel lang aan kickboksen: “Ik heb vroeger veel gekickbokst. Ik was een van de grondleggers van kickboksen in Nederland”. Hij heeft diverse titels behaald: Nederlands kampioen, Europees kampioen. Hij is zelfs in 2014 nog Europees kampioen veteranen geworden. “Dat vind ik toch wel leuk. Dan kan je bewijzen dat je het nog kan. Een goede sportman kan op zijn oude leeftijd nog functioneren.”

Als jongen van 15 jaar kiest Iwan voor kickboksen. Door een incident moet hij sporten van de fysiotherapeut om zijn spieren sterker te maken. Iets waar hij niet graag over praat: “We waren aan het spelen bij basisschool de Kinderboom rond half 10 ’s avonds. Opeens roept iemand: ‘Politie!’ Dus we rennen allemaal weg en ik duik een tuin in. Die agent komt op mij aflopen en schreeuwt: ‘Ik schiet je voor je donder.’ En hij schiet, drie keer. De tweede kogel is raak. Ik ben geraakt in mijn nek hier achter, en hier voor kwam hij eruit. Ik geloof het niet. Het is onmogelijk, onmenselijk. Ik voel mijn nek stijf worden en ik zie kort daarna bloed. Ik weet het zeker: nu ga ik dood.”

Te bang om naar huis te gaan, neemt hij de bus naar het Binnengasthuis, voormalig ziekenhuis in het centrum. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis en wordt behandeld. “Advocaat erbij, ziekenhuiskosten vergoed. Maar het werd een doofpotzaak want het was moeilijk. Het was heel moeilijk.” Tot op de dag van vandaag heeft hij er nog steeds moeite mee. Iwan: “Ik heb er mee leren leven, maar het is niet in mijn koude kleren gaan zitten.”

Na de scheiding met de moeder van zijn vier jongste kinderen zeven jaar geleden, is hij het zat. Hij heeft veel te verwerken en heeft behoefte aan meer positiviteit in zijn leven. Hij maakt van zijn hobby kickboksen zijn werk en gaat trainingen geven bij verschillende sportscholen. Dit jaar is hij begonnen met les geven in het Noorderpark. Het zijn voornamelijk vrienden van zijn Facebook en voornamelijk vrouwen. “Op mijn visitekaartje staat dat ik ladies & gentlemen train, maar de gentlemen zijn nergens te vinden. Dus ja ik train meestal vrouwen. Het is heel prettig om met vrouwen te werken. Je ziet ze groeien, sterker worden en weerbaarder. Super.”

Zelfs in de winter geeft Iwan nog buiten les. Zoals zijn klanten dan ook zeggen: “Zolang onze poten niet wegvriezen, trainen we lekker buiten.” Hij moet binnenkort wel op zoek naar een binnenlocatie, maar dan moet hij ook huur betalen en zijn mensen meer laten betalen. Dat wil hij niet. Hij traint veel studenten die een echte personal trainer niet kunnen betalen. In overleg wordt er een prijs afgesproken van wat ze kunnen missen.

Dus heb je als goede voornemen voor 2016 om meer te gaan bewegen? Spreek Iwan aan in het park onder de Roze Tanker en word zijn Facebook vriend. Lekker kickboksen in het mooie Noorderpark. Wie wil dat nou niet? Iwans motto is dan ook: “Burn more calories, and feel great!”

Door Marlous Blokker

Reacties


ilovenoord