‘Kom uit je hoofd!’ van Thooft

Heb je last van stijve schouders en nek? Migraines en een prikkelbare darm? Volgens Lisette Thooft komt dat door niet-verwerkte emoties die worden opgeslagen in de vorm van spanning. Het is belangrijk om te leren voelen, leren ontspannen door de spanning op te merken en oude pijn te verwerken. Maar hoe? Lisette’s boek ‘Kom uit je Hoofd’ is dit weekend gepresenteerd tijdens twee workshops in de Gele Pomp.

Het boek gaat over Lisette’s leven en haar ervaringen met verschillende therapieĆ«n, onderzoeken en experimenten. Het is geen zelfhulpboek maar een boek dat je inspiratie geeft door allerlei voorbeelden. ‘Ik kan niet zeggen wat andere mensen moeten doen. Ik kan alleen zeggen: dit heb ik allemaal gedaan. Misschien is het inspirerend, misschien krijg je een idee, misschien ga je iets heel anders doen.’

kom-uit-je-hoofd‘Ik heb zelf de ervaring dat ik als kind al door traumatische omstandigheden erg in mijn hoofd ging zitten. Ik sloot mijn gevoel af. Het was allemaal veel te erg, veel te moeilijk’, vertelt Lisette. Haar moeder heeft de oorlog doorgebracht in een Japans interneringskamp in het toenmalig Nederlands-IndiĆ« en heeft daar op zestienjarige leeftijd haar moeder begraven. ‘Alles zat op slot bij haar en dus ook haar hele gevoel. We mochten thuis niets voelen, niet huilen, honger hebben, niet verdrietig zijn en niet boos worden. Dat zeker niet, maar zij was wel vaak heel erg boos.’

Op haar 33ste kwam ze in een grote crisis terecht: ‘Op een ochtend werd ik wakker, ik zat recht overeind in mijn bed en ik dacht: ik ben verkracht door mijn vader toen ik vier jaar was.’ Ze kwam bij een hypnotherapeut terecht die haar leerde om zichzelf te hypnotiseren. Hierdoor kon ze herinneringen uit haar kindertijd terughalen. ‘Hypnose heeft goed gewerkt om mij te laten ontspannen tot op een zekere hoogte. Maar de gevoelens waren te groot, te gevaarlijk en die waren nog steeds onderdrukt. Ik liep rond met strakke schouders, gespannen nek.’

Vorig jaar is ze met Rebalancing in aanraking gekomen. Het heeft haar geholpen om in een diepere laag van gevoel te komen. Het is een vorm van lichaamswerk met diepe, trage bewegingen gecombineerd met begeleid zelfonderzoek. ‘Rebalancing is voor mij het enige dat ik nog nodig heb. Ik heb die andere middelen niet meer nodig, want ik heb het allemaal in mijn eigen lijf zitten. De technieken om het er uit te krijgen.’

Het is een openhartig boek over haar traumatische gebeurtenissen en hoe ze daar mee om ging. ‘Hoe preciezer en gedetailleerder je vertelt, hoe herkenbaarder het wordt. Juist omdat ik eerlijk ben, openhartig en het belangrijkste misschien wel: positief. Het is een happy end. Mijn leven was heel moeilijk, maar ik ben nu super gelukkig en ik vertel: iedereen kan dit bereiken.’

Door Marlous Blokker

Reacties


ilovenoord