Oerknal aan het IJ; dwars boek over Noord versus de rest van Amsterdam

Ilovenoord-redacteur Bas heeft stilletjes op z’n zolderkamer gewerkt aan een boek over Noord. Oerknal aan het IJ; de geschiedenis van Amsterdam bezien vanuit Noord. Via een geslaagde crowdfunding verkreeg hij de financiering om het te laten drukken. Vrijdagmiddag is de boekpresentatie in de Buiksloterkerk. Elke Noorderling is welkom. In deze blog licht Bas een tipje van de sluier op.

Eigenlijk wil ik al een half leven een boek schrijven over Noord. Want ik hou van mijn stadsdeel. Ik denk de hele dag aan Noord, droom ervan en ik adem het. Dan kun je twee dingen doen: in behandeling gaan of er een boek over schrijven. Ik koos voor het laatste. Het was nog helemaal niet zo makkelijk om voor het boek de juiste invalshoek en focus te vinden. Er is best al wat geschreven over Noord, en daar zitten mooie en goede boeken bij. Enne… het Zomerdoeboek van Jeroen Kleijne en friends overtref ik natuurlijk nooit.

De versnelling kwam toen ik besloot het kompas 180 graden te draaien. Net als de laat- middeleeuwse cartografen deden in hun vogelvluchtperspectieven van Amsterdam. Die allereerste afbeeldingen van het prille Amsterdam brachten de stad vanuit noordelijk perspectief in beeld. Er was altijd een stukje boven het IJ afgebeeld – het galgenveld. Als ik de geschiedenis van Noord nou eens zou combineren met de wording van Amsterdam. Want de verhouding van Noord met de rest van Amsterdam is nog niet vaak tot hoofdonderwerp gemaakt.

In Oerknal ga ik uiteraard in op de vraag waarom Noord nu booming is. En waarom het zo lang ’t lelijke eendje van de stad was. Maar ik beschrijf ook wetenswaardigheden over de scheepswerven, voetbal in Noord, architectuur en de sociale geschiedenis. Ik heb allerlei grappige feiten en feitjes gevonden. Bijvoorbeeld dat het meest noordelijke stukje van de stad niét in Noord ligt. Maar – warempel – het meest oostelijke deel van de stad wél. En het meest zuidelijke puntje van Noord is niet de kop van de Sixhaven maar … Vuurtoreneiland. Op die plek ben je zelfs ten zuiden van de Dam!

Opvallend genoeg speelt ook Amsterdam-Zuid een rol in Oerknal. Zelf dacht ik altijd dat deze stadsdelen tegengesteld waren en niets met elkaar te maken hadden. Ik ontdekte een opmerkelijke verbondenheid tussen Noord en Zuid. De ontwikkeling van deze twee delen van de stad is – best onverwacht – niet los van elkaar te begrijpen. Een andere curieuze vondst is dat de plattegrond van veel steden grote uiterlijke gelijkenis vertonen met Amsterdam aan het IJ. Binnen Nederland is Nijmegen een twee-eiige tweeling.

nijmegen amsterdam ilovenoord

Ik heb ook nog één echt spectaculaire ontdekking gedaan over de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam. Deze onthul ik vrijdag in de Buiksloterkerk. En na de boekpresentatie uiteraard ook op Ilovenoord!

  • Boekpresentatie Oerknal aan het IJ
  • Buiksloterkerk
  • Vrijdag 8 januari; aanvang 15.00 uur (inloop 14.45 uur)
  • oegang gratis.

Informatie over het boek: www.oliviamedia.nl

Reacties


ilovenoord