Avond van het Amsterdam-Noord boek // 25 februari

Boeken over Amsterdam-Noord. Je wordt er de laatste tijd helemaal door verpletterd. De ene na de andere verschijnt over ons hippe, geliefde, ‘onbekende’ stadsdeel. Tijd om een hele avond te besteden aan al deze boeken die een licht hebben laten schijnen over Noord.

Op donderdag 25 februari vindt in de Buiksloterkerk een avondvullend programma plaats over boeken die in en over Amsterdam-Noord zijn verschenen en verschijnen. Er is muziek en natuurlijk gesprekken over deze boeken. Vooraf, in de pauze en na afloop kan iedereen zien wat er allemaal over Amsterdam-Noord is verschenen; er is een kleine informatiemarkt. John Jansen van Galen leidt gesprekken, met Stephan Steinmetz, Tom Tossijn, Bas Kok, Isa Maron, Jan Donkers en Jan-Willem Anker. Het Nieuwe Trio, met o.a. Clous van Mechelen en Nick van Gasteren, zorgt voor de muzikale omlijsting.

De avond opent met Stephan Steinmetz, die heel recent Asterdorp publiceerde, een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering. Het in 1927 verrezen dorp, een wijk voor ‘ontoelaatbaren’, asocialen aan de noordkant van het IJ. Om de wijk lag een muur; het ideaal was de verheffing van de allerarmste, lastige arbeiders tot beschaafde burgers. In de oorlog werden er Joodse inwoners uit Amsterdam en het Gooi geconcentreerd en in 1955 werd de wijk stilletjes gesloopt.

Van Tom Tossijn verscheen verleden jaar Geen zee te hoog, over het unieke Leefkringhuis; daar bestaat er maar een van en die staat in de Bloemenbuurt in Noord. Bas Koks boek Oerknal aan het IJ deed meteen na de presentatie op 8 januari dit jaar veel stof opwaaien; is Amsterdam echt ontstaan aan het Die en niet aan de Amstel? In dat geval is Amsterdam vanuit Noord ontstaan en niet aan de andere kant van het IJ.

Isa Maron neemt een geheel eigen plaats in; veel van haar thrillers spelen zich af in Noord.
Jan Donkers (Zo dicht bij Amsterdam verscheen enkele jaren geleden en wordt nog altijd goed verkocht) gaat in gesprek met Jan-Willem Anker; van hem verscheen verleden zomer Het plein, over zijn ervaringen als nieuwe bewoner in de Bloemenbuurt. Jan Donkers had nogal wat kritiek op dit boek; we gaan het horen!

Deelname bedraagt € 10,00 met OBA-pas, als lid van de Vrienden van de Buiksloterkerk en ontvangers van de Nieuwsbrief van Van der Plas. Anderen betalen € 12,50. Kaarten kunnen vooraf besteld worden via www.buiksloterkerk.nl Ook in OBA Banne en bij Van der Plas zijn kaarten beschikbaar.

 

Reacties


ilovenoord