De dag dat ik de burgemeester een Oerknal gaf

Ilovenoord-redacteur Bas werd daags na het verschijnen van zijn boek Oerknal aan het IJ ontboden op het Stadhuis. Burgemeester Van der Laan wilde hoogst persoonlijk kennis nemen van de werkelijke ontstaansgeschiedenis van zijn stad.

De nacht voordat ik bij de burgemeester op bezoek ga, zit ik plots rechtop in bed. Is de afspraak met de burgemeester wel de elfde februari om twaalf uur? Of toch de twaalfde om elf uur? Ik ren in het donker de trap af en tik wild op mijn Ipad-agenda. Een nachtje half waak half slaap. Terwijl ik ’s ochtends een boterham wegschrok, schiet het door me heen: staat onze afspraak nog steeds in de agenda van de eerste burger?

bezoek aan VanderLaan

In de portiersloge van de Stopera ontluikt een brede lach. “Met de burgemeester zélf? De belangrijkste man van Amsterdam!” Even later in het zitje leg ik de belangrijkste stukken naast mij op de zwartleren bank. Achter mij loeren Van der Laans voorgangers vanuit de portrettengalerij over mijn schouder. Samkalden, Polak, Van Thijn, Patijn. Cohen nergens te bekennen – even thee drinken misschien.

“Goedemiddag!” De stem van de burgemeester zelf. Doorgaans halen assistenten bezoek op van het zitje. Zo niet Eberhard van der Laan. Hij geeft me een hand: “Zullen we tutoyeren?” Het ijs is gebroken voordat het kon bevriezen. “Ik vond het zó leuk wat jij voor elkaar hebt gekregen! Ik vertel het tegen iedereen. Deze week nog bij Ahmed Aboutaleb: Ahmed, zei ik, er is geloof ik wat gedoe ontstaan omdat Rotterdam niet aan de Rotte zou liggen. Maar weet je wat hiér is gebeurd: Amsterdam ligt niet aan de Amstel!”

overhandiging klein

Daarna voeren we een geanimeerd gesprek. De burgemeester wil van de hoed en de rand weten. Geen moment doet hij lacherig. Ik vertel hem over de 180 graden perspectiefkanteling van het boek. De geschiedenis van Amsterdam gereconstrueerd vanuit noordelijk perspectief. “Dat is het mooie,” zegt Eberhard. “Ik hou van kantelingen. En toen ik nog als advocaat in de mediation werkte, heb ik ervaren hoe goed het is als mensen vanuit verschillende disciplines naar zaken kijken. Jij als psycholoog ziet andere dingen dan een archeoloog.”

burg zet bord neer

Met het straatnaambord was Eberhard blij. Of eigenlijk: opgetogen. “Geweldig, het krijgt een vaste plek in deze kamer! Ik zet ’m alvast bij de spulletjes op het dressoir. Dit bord wordt een blijvertje hoor! En het verhaal over het Die wordt een vast onderdeel van mijn speeches.”

boek met opdracht

Ook de opdracht die ik in het burgemeestersexemplaar van Oerknal aan het IJ schreef, kan hem bekoren. “Ja, Noord is voor mij een bijzonder deel van onze stad. Het is veel te lang als lelijk eendje gezien. Daardoor mist er een bepaald zelfvertrouwen.”

Omdat ik besef dat een burgemeester weinig tijd heeft, heb ik voor hem een ‘management- summary’ gemaakt. Voor de gelegenheid omgedoopt tot: Mayor Points.

mp klein

We gaan er nog eens over doorpraten met een wijntje erbij, sluit hij af. Wat een fijne burgemeester heeft Amsterdam. Hij moet er maar snel een termijn aanplakken!

Reacties


ilovenoord