De Ottolenghi van Noord: ’t Houtskooltje

Net als je denkt dat het altijd hippe Noord elk type horecagelegenheid in huis heeft, strijkt in alle stilte een onbekende soort neer. Hip of juist anti-hip? Buurtzaakje of metropolitaan? Of nog anders: ‘t Houtskooltje.

De plek is vreemd maar op de keper beschouwd goed. Het hoekpand aan de Johan van Hasseltweg met zicht op de Meeuwenlaan. In 1998 viel ik in deze ruimte de blauwe plekken op mijn lijf vanwege een borstelige rolband die een skibaan simuleerde. Bij de makelaar die er jaren zat, kocht ik het huis waarin ik nu woon. Inmiddels is het een horecagelegenheid.

Wie er van buitenaf een vluchtige blik op werpt, ziet niets bijzonders. Het is er nogal licht. Een moderne mediterrane lunchroom waarvan je er tegenwoordig meer ziet. Prima hoor, maar om eerlijk te zijn besloot ik dit nieuwe stukje horeca van Noord voor de verandering eens niet te ontdekken. Maar toen hoorde ik een enthousiast bericht over ’t Houtskooltje met de woorden: “Het is héél leuk maar ik kan niet uitleggen waarom”.

Houtskooltje interieur

Even later nam ik met vrouw en kinderen plaats op de bruin leren banken. Zelden zat ik in zo’n paradox. Het is een klein zaakje, maar toch heeft het iets van een grand-café. Overdadig licht, maar juist dat maakt het gezellig. Alles ademt gemoedelijke vrijzinnigheid. Het is geen traditioneel familiebedrijf, maar gewoon drie Turks-Nederlandse vrienden die met elkaar een zaak wilden beginnen. Het sandwichbord dat buiten staat legt al direct verbinding met Noord.

Houtskooltje bord

Kinderen worden er met kleurpotloden verwelkomd. Om de een of andere reden heb ik associaties met een zaak als IJskoud de Beste of Pleur en de Koek. Een dergelijke mediterrane zaak kende ik nog niet in Noord.

Over de toedracht van de naam hoeven we niet geheimzinnig te doen. Het pronkstuk van het restaurant is een gigantische en fraaie houtskooloven. Vrijwel al het eten wordt daarop bereid. Waarom? Omdat het zo lekker is, vertelt Ahmet Yucedag ons. Jarenlang was hij chef-kok in gerenommeerde restaurants. De gerechten zijn een mix van Turks, Libanees en Grieks. Het ene gerecht blijkt nog lekkerder dan het andere. Vooral die salade!

Houtskooltje salade

Zo krakend vers at ik het zelden. En op de dessertkaart staat een baklava die ik nooit eerder zo culinair at. Mijn vrouw liet de naam Yotam Ottolenghi vallen. Een ding is duidelijk: hier kom ik snel weer terug. Dus sluit ik af met: sst, niet doorvertellen!

’t Houtskooltje, Johan van Hasseltweg 118, Amsterdam-Noord. Tel 020-4222925.
Aan een website wordt hard gewerkt!

Reacties


ilovenoord