Film over ‘Lijpe Chickies’ komt eraan

Tien jaar geleden schreven twee meiden uit de Vogelbuurt hun levensverhaal op, niet wetend dat daar nu een speelfilm van wordt gemaakt. Rolanda Langguth en Mina El Hannaoui hebben begin februari een contract getekend met productiemaatschappij IDTV. De film ‘Lijpe Chickies’ gaat over een groepje meiden uit Amsterdam- Noord dat in de criminaliteit belandt en voor een keuze wordt gesteld. “We konden veel gebeurtenissen niet laten zien in de film omdat het te real was.”

We zitten bij Rolanda thuis in de woonkamer. Mina vertelt: “Het was tien jaar geleden, je had je computertje daar staan in de hoek. Af en toe als ik ‘s avonds niets te doen had dan ging ik naar Landa. Gingen we hier een beetje praten onder andere over onze jeugd. In die tijd maakte ik best wel veel mee, zij ook.” Rond deze periode besluiten ze: hier moeten we een film over maken. Beiden schrijven ze hun verhaal in één dag op en voegen het samen tot een script op de computer.

Deze twee bijdehante meiden laten er geen gras over groeien en stappen het kantoor van productiemaatschappij IDTV Film binnen. Rolanda: “Stonden we bij de receptie: ‘Wie is hier de baas?’” Zonder enige filmervaring tekenen ze een contract met de productiemaatschappij maar het wordt moeilijk voor hen om de financiën rond te krijgen. De deal loopt af en het script blijft op de plank liggen.

Het verhaal gaat over een groepje Marokkaanse meiden en een groepje Surinaamse meiden die elkaar tegenkomen bij een inbraak. Eerst zijn ze vijanden en later besluiten ze om te gaan samenwerken. Mina: “De klussen worden steeds groter en ze gaan werken voor één van de grootste drugsbaronnen in Amsterdam. Financieel gaat het heel goed met de meiden, maar ze voelen zich niet lekker in de criminele wereld. Het liefst willen ze in de muziek gaan maar dat gaat moeilijk.”

“De basis is een echt verhaal van mij en Mina. Toen kwamen we in de filmwereld terecht en vertelden zij ons dat we niet een heel waar verhaal kunnen schrijven”, vertelt Rolanda. Het meeste is waargebeurd, maar ongeveer 20% is aangedikt. Zij willen met deze film de criminaliteit belichten en vooral de keerzijde ervan. Mina: “the more money, the more problems.”

Mina en Rolanda zijn beiden opgegroeid in de Vogelbuurt. “Landa was altijd met muziek bezig en ik ook. Op een dag klopte ik bij haar aan en zei: ‘We moeten een keer wat samen gaan doen’”, vertelt Mina. Ze vormen een rap/zangformatie en noemen zichzelf ‘Lijpe Chickies’. Tijdens het eerste contract met IDTV Film beginnen ze muziek te maken voor de soundtrack. De nummers slaan online aan en ze krijgen aanmeldingen voor boekingen. Zo toeren ze een paar jaar door heel Nederland.

“Vorig jaar februari kwam Mina naar mij toe en zei: ‘Dit kan echt niet. We kunnen dit script gewoon niet laten liggen.’ Mensen bleven maar vragen: ‘Jullie zouden toch een film maken?’ We hadden zoiets van: het leeft nog en dat na tien jaar”, vertelt Rolanda. Samen komen ze op het idee om een trailer te maken zodat ze visueel kunnen laten zien hoe hun film er uit moet zien. In januari dit jaar komt de officiële trailer online te staan. Binnen een week zitten ze al op meer dan 70.000 views. Verschillende partijen tonen interesse maar het voelt wat betreft visie en enthousiasme goed bij IDTV. Ze tekenen weer een contract met dezelfde productiemaatschappij. Mina: “De klik was er gewoon.”

“De moraal van het verhaal is dat je een keuze hebt. Ik ben hier opgegroeid in de Vogelbuurt en heb de ergste dingen gezien. Mina heeft ook hele erge dingen gezien in haar leven. Op een gegeven moment zeiden we ook tegen elkaar: ‘Zie je, het kan wel. We hebben gewoon de goede kant gekozen’”, vertelt Rolanda. “De liefde voor muziek en film heeft ons echt gered” en dat willen ze overbrengen aan de jongeren: “Vergeet je doelen niet, bereik je dromen.”

Door Marlous Blokker

poster

 

Reacties


ilovenoord