Nieuw: De ambachtelijke fietsenmaker aan de Kamperfoelieweg

Pas ontdekt aan de Kamperfoelieweg: misschien wel de beste fietsenmaker van de stad. Een jongen uit Noord, die altijd al de droom heeft gehad om in Noord zijn eigen winkel te openen, “maar de locatie moest perfect zijn”. Het is hem nu gelukt. En het is een feest voor iedereen met een fiets. Hij blijkt heel erg goed in zijn vak, niet duur en ongelooflijk vriendelijk. De passie straalt van hem af. Dit is het echte werk.

Barry Jager heet ie, en zijn winkel: Bike Labaratory. Ineens zag ik hem, in dat altijd wat vage stukje Kamperfoelieweg tussen het Mosveld en Floradorp. Naast de garage met zijn goedkope APK en de Domino’s Pizza met zijn goedkope hap – geen reden om af te stappen.

bike-lab-01

Barry, de raadselachtig goede fietsenman.

Maar dat was toen. Nu is er Barry, en hij blijkt een opgewekte kerel die niets liever doet dan fietsen maken, en erover praten. Dus leer je er snel meer over je eigen fiets, en over deze raadselachtig goede fietsenman. Een geboren Amsterdammer, die sinds zijn 15e in Noord woont en op zijn 17e z’n brommer inruilde voor een ATB. Cum Laude de vakopleiding gedaan, en daarna bij de gerenommeerde fietsenmakers Jan van Wijk en BvD in Zuid opgeklommen van monteur tot bedrijfsleider. Na wat uitstapjes nu een eigen winkel.

Zijn passie ligt in de high-end fietstechniek – “meerdere rijwielhandelaren in Amsterdam hebben hun fiets door mij laten bouwen”. “Er is niets leukers dan lichtste crankstel ter wereld 10% lichter te maken door het verwijderen van de blanke lak en de transfers”. Maar hij beleeft ook veel plezier aan servicebeurten voor 2de hands “rammelbakken”, zodat ze “beter worden dan ze ooit uit de fabriek kwamen. Het gaat het om de perfectie, dat wil ik. Ik reken gewoon hoe lang ik bezig ben en geen prijzen van een vage Bovag lijst”. En het klopt. Zowel mijn iets te dure racefiets als mijn rammelende 2de hands stadsfiets met kinderzitjes zijn inmiddels weer als nieuw.

Waarom heb je niet gekozen voor het nieuwe winkelcentrum aan het Mosveld, vroeg ik hem. “Nee joh, dit is toch veel leuker hier?”. En opnieuw had ie gelijk. Hij heeft een eenvoudige en mooie winkel. Het was nog nooit zo leuk om je fiets naar de fietsenmaker te brengen.

bike-lab-02

Artikel & fotografie door Peter Mulder.
Openingsbeeld via facebook pagina Bike Laboratory

Bike Laboratory – Kamperfoelieweg 36 AH (hoek Ribesstraat)
Facebook: Bike-Laboratory

Reacties


ilovenoord