Word voorlezer bij de VoorleesExpress!

 “De laatste keer dat ik er was vonden ze dat heel jammer. Normaal nam ik altijd mijn boekentas en boekjes mee naar huis, maar deze keer liet ik de tas en boekjes achter. Dat vonden ze heel leuk, maar ook heel raar. Ze dachten dat ik het vergat en kwamen nog achter mij aangerend. ‘Maar kun je niet nog een keer twintig weken komen?’ vroeg Shaerna nog.”

In het levendige Buikslotermeer vertelt Vera aan haar keukentafel over haar ervaringen bij de VoorleesExpress. Vera is een voorlezer bij de VoorleesExpress en heeft vorige week voor de laatste keer voorgelezen bij haar voorleesgezin. Ze las voor bij een Filipijns gezin met een jongetje van drie jaar en een meisje van vijf jaar oud. “De kinderen stonden bovenaan de trap te springen als ik eraan kwam.”

Vera reageerde op een berichtje van de VoorleesExpress dat voorbij kwam op Facebook. Ze stond op het punt te verhuizen naar Amsterdam en vond dit een hele leuke manier om, naast haar werk op een middelbare school, iets in haar nieuwe woonplaats te doen. Van tevoren wist ze niet zo goed wat ze kon verwachten, maar ze ervaarde de VoorleesExpress als heel professioneel, ondersteunend en vriendelijk. “ Mede hierdoor vond ik dit een hele leuke ervaring!”

Als voorlezer ben je heel vrij om het voorleesuurtje naar eigen inzicht in te delen. “Ik begon altijd met voorlezen op de bank. Shaerna was heel goed in het navertellen van de verhalen. Het allerliefste luisterde ze naar sprookjes. Bij Doornroosje bijvoorbeeld, heeft zij echt met open mond zitten luisteren. Daarna gingen wij vaak aan tafel zitten om iets te doen. Kleuren, knutselen of een spelletje. Memory was echt een lievelingsspelletje en daar was ze heel goed in.”

De VoorleesExpress heeft ook unieke samenwerkingen met diverse theaters in Amsterdam. Door deze samenwerking kunnen voorlezers hun voorleesgezin meenemen naar geselecteerde kindervoorstellingen. Vera vertelt dat zij haar voorleesgezin meenam naar de Krakeling. “We gingen naar de voorstelling ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Het theaterbezoek was helemaal leuk omdat dit het lievelingsverhaal van moeder was. Zij kende het alleen in het Engels. Haar oma had dat aan haar verteld toen zij klein was en dat vond zij zo’n mooi verhaal. We hebben na de voorstelling ook nog een rondleiding gehad door het theater. Het was echt een heel leuke en bijzondere dag!”

Vera kijkt terug op een mooie ervaring. Of de familie door blijft gaan met voorlezen – een belangrijk doel van de VoorleesExpress- als zij niet meer komt? “Moeder zat er altijd bij. Je zag dat zij het belangrijk vond dat er aandacht besteed werd aan de taalontwikkeling van de kinderen en de kinderen genoten zichtbaar van de aandacht die zij kregen tijdens het voorleesuurtje. Moeder heeft de laatste keer alles opgenomen met haar mobiele telefoon zodat zij het altijd weer terug kan kijken. En de diploma’s die de kinderen kregen voor hun inzet werden meteen aan de muur gehangen! Omdat ik ook goed mijn best had gedaan, kreeg ik een sticker van Shaerna, een brede lach van Junior en een overheerlijke taart van moeder.”

De VoorleesExpress is een leesstimuleringsproject voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar oud. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en valt onder het gemeentelijk programma Klaar voor de Start. De gemeente wil op deze manier proberen te werken aan het stimuleren van ouderbetrokkenheid en taalontwikkeling bij kinderen. Aan de gezinnen die meedoen koppelt de VoorleesExpress een voorlezer die gedurende twintig weken lang elke week een uurtje bij het gezin thuis komt voorlezen. Samen met de voorlezer lezen de kinderen en hun ouders boeken, vertellen zij verhalen na en spelen zij taalspelletjes om zo op een leuke, actieve manier met taalontwikkeling bezig te zijn. Het project draait op vrijwilligers uit alle stadsdelen van Amsterdam, waaronder ook uit Amsterdam Noord.

Reacties


ilovenoord