Tentoonstelling ‘Oorlogsverhalen uit Noord’ opent in van der Pek // 29 april

Morgen, vrijdag 29 april om 16 uur, wordt de tentoonstelling ‘Oorlogsverhalen uit Noord’ feestelijk geopend. In de etalage van de Soepboer (Van der Pekstraat 93) zal het eerste oorlogsverhaal uit Noord officieel worden onthuld. Dit project is onderdeel van het onderwijsproject Oorlog in mijn Buurt.

In de etalages van winkels en horecagelegenheden in de Van der Pekstraat hangen vanaf 29 april twee weken lang verhalen en foto’s van ouderen die als kind de oorlog in Amsterdam-Noord meemaakten. Zij hebben hun herinneringen aan deze oorlogsperiode hebben doorgegeven aan de huidige generatie kinderen in Noord. De interviews in de Van der Pekstraat zijn afgelopen jaar gemaakt door leerlingen van groepen 7 en 8 van basisscholen De Klimop (Vogelbuurt) en De Poolster (Tuindorp Oostzaan). Het zijn vaak persoonlijke, aangrijpende herinneringen aan een periode van onzekerheid en angst.

Oorlog in mijn Buurt

Oorlog in mijn Buurt laat ouderen de oorlogsverhalen doorgeven aan kinderen. Sinds 2012 interviewen kinderen in Amsterdam ouderen, die tijdens de oorlog in hun buurt woonden. Je kan de verhalen alvast online lezen die in Noord zijn opgehaald:

oorlog-buurt

De Duitse soldaten voerden razzia’s uit in de buurt om jongens op te pakken die in Duitsland moesten gaan werken. Als je de juiste leeftijd had, dan werd je in je kraag gegrepen. Ik had gelukkig in ons huis een plekje ontdekt waar ik me kon verstoppen. Ik sliep onder het schuine dak, en achter mijn bed had ik een stuk van de houten plinten weggehaald zodat er een onderduikhol ontstond. Daar ging ik toen altijd zitten als er een razzia was.

Ik herinner me een keer dat ik in de rij stond bij bakker Bommeldijk, op de hoek bij het Mosplein. Ik was zeventien, dus toen de Landwacht eraan kwam, was ik in groot gevaar. Zij kwamen jongens van mijn leeftijd ophalen om naar Duitsland te brengen. Toen zijn er een aantal moeders met hun rokken om mij heen gaan staan zodat de Landwacht me niet kon zien.

uit:Eerste Disteldwarsstraat 2

‘Als je de juiste leeftijd had, dan werd je in je kraag gegrepen’

Meer verhalen in de Tolhuistuin en op het Stadsdeelkantoor

Drie dagen later openen nog twee tentoonstellingen met soortgelijke oorlogsverhalen uit Noord – gemaakt door kinderen uit Noord. Vanaf 2 mei t/m 11 mei zijn tien verhalen en foto’s te zien in De Tolhuistuin en vanaf 2 t/m 3 juni nog eens vijf verhalen in het Stadsdeelkantoor in Noord. Ook deze oorlogsverhalen zijn gemaakt in het kader van het onderwijsproject Oorlog in mijn Buurt. De interviews op deze locaties zijn gehouden door leerlingen van groep 7 en 8 van De IJsbreker en Overhoeks uit Noord.

Reacties


ilovenoord