Kaartverkoop ‘Volksopera van der Pek’ van start! // 10 – 11 juni

De Volksopera van der Pek nadert haar ontknoping. Meer dan honderd buutbewoners zijn er druk mee. Het koor oefent nu samen met de solisten en de orkestleden hebben de muziek gekregen om in te studeren. De vergunningen zijn binnen. Nog een paar weken en het Lupineplein is op 10 en 11 juni  omgetoverd tot een opera-arena.

Een van de hoofdrolspelers is buurtbewoner Theo Branse. Hij speelt en zingt de rol van Jan Ernst van der Pek. Filmmaakster en beeldkunstenaar Tessa Joose maakte bovenstaande foto. In de opera is zij de beeldregisseur van het grote beeldscherm naast het podium. Daarop worden tijdens de opera, naast het werk van Tessa, beelden uit heden en verleden van de buurt vertoond.

volksopera-01

Een paar jaar geleden heeft de huurdersvereniging Van der Pek initiatieven genomen om een standbeeld voor de architect van het karaktervolle tuindorp neer te zetten. Dat was ten tijde van de bewonersacties voor behoud van de buurt. Het is er tot nu toe niet van gekomen. In deze opera over heden en verleden van de buurt krijgt Van der Pek vast alle lof voor zijn idealen van toen. Van der Pek heeft zelf het resultaat van zijn ontwerp nooit gezien. Hij overleed in 1919 terwijl de  buurt In 1926 werd opgeleverd, dit jaar 90 jaar geleden.

De Volksopera Van der Pek is pure community art: zowel buurtverbindend als een onderscheidend kunst & cultuurproject. Meer dan 120 bewoners doen inmiddels al mee. Als solist, in het Volksoperakoor, als figurant, fanfarelid of vrijwilliger. De wijk is de laatste tijd vaak in het nieuws als voorbeeld van ‘gentrification’: de langzame verhipping van een oude buurt (net als Jordaan en Pijp) door toestroom van een nieuw type bewoner en een bijbehorend winkel- en horecabestand. De Volksopera speelt rond dit gegeven: het spanningsveld tussen ‘Oud’ en ‘Nieuw’, eigen identiteit vs de vooruitgang.

Kaartverkoop van start!

Wie de opera wil bijwonen moet nu toeslaan. De ticketverkoop is van start. Kaarten voor de de Première, 10 juni om 20.30 uur en de Slotvoorstelling 11 juni om 20.30 uur kosten 10 euro. De Matinee op zaterdag 11 juni om 14.00 uur kost 7,50 en met huisvuilpas (2 kaarten per pas) 5 euro.

De voorverkoopadressen

  • Lydia’s groentekraam op de Van der Pekmarkt (wo-vr-za), alleen als Lydia, vertelster in de volksopera, aanwezig is.
  • De Soepboer, Van der Pekstraat 93
  • Cigo van der Pek, Van der Pekstraat 137
  • Boekhandel Over Het Water, Van der Pekstraat 59
  • Meer informatie en e-tickets op www.volksopera.nl
  • Volksopera op facebook

Reacties


ilovenoord