Licht op de toren

Sinds er verlichting op de A’dam toren blijkt te branden, ben ik erdoor gefascineerd. Als kleuter was ik al betoverd door lampionnetjes en glas in lood ramen. De eerste avond dat ik de verlichting zag, was de lucht geel en stak de verlichte bovenkant van de toren daar geweldig bij af, vanuit mijn keuken zag ik die nieuwe toren in een heel nieuw licht: wauw!

Toen de toren even later echt open ging zag ik pas dat het nog veel beter was dan ik al dacht. Er zit niet één standaardverlichting op, maar er kan op allerlei manieren gevarieerd worden. Zo heb ik de hoerentent-variant al zien langskomen (alles rood), de reuzenperzik-variant (waarbij het hele bovenste stuk in goud-roze is uitgelicht, ook de onderkant van het bovenste deck) de wat saaiere doordeweekse variant in hetzelfde goud met roze, maar dan bescheiden, de Ajax-variant (rood/wit) en dan nog alle varianten die ik gemist heb. Blauw, groen en paars heb ik nog niet langs zien komen, maar omdat ik inmiddels LED vermoed, zal dat vast kunnen.

Wat mij vooral bezig houdt is dit: wie of wat bepaalt het licht? En met name de prangende vraag: kan ik daar invloed op uitoefenen? Kan ik de man of vrouw die erover gaat op een mooie maanverlichte avond verleiden tot de vergeet-me-nietjes-variant: blauw met een kransje wit en een toefje oranje. Of zit er helemaal geen man of vrouw achter maar – zoals dat bij Okura schijnt te zijn – reageert het licht op temperatuur of de luchtdruk, kan ik dus aan de toren zien dat er onweer op komst is, of vorst, als ik eenmaal weet welke kleur bij wat hoort?

Stel, er zit een nog niet ontdekte verloopknop op, en die wordt gevonden, kan dan het licht gedurende de nacht langzaam van kleur veranderen, waardoor iedereen kan zien hoe laat het is ? Dan wil ik graag een mooi contrasterende kleur bij het vallen van de avond, rood om 12 uur ’s nachts, daarna elk uur een andere kleur tot vergeet-me-nietjes of grasgroen om zes uur ’s ochtends.

Als ik eerlijk ben, hoop ik eigenlijk dat iedereen op die toren het te druk heeft om zich al teveel met dat licht bezig te houden en dat ze mij dat baantje willen geven, met een remote control zodat ik vanaf mijn keukenraam de kleuren van de dag kan kiezen. Dat lijkt me ook eigenlijk beter werken dan iemand die zelf in de toren zit. Die moet steeds naar buiten lopen om het effect te bekijken. Of die drukt maar willekeurig wat knoppen in. Of maakt een fijn plan op de computer zonder ooit te kijken hoe het uitpakt in het echt. Dat is misschien wel de reden dat het door de week zo saai was, vorige week. Heren van de toren: neem iemand die het van een afstandje kan bekijken. Die gek is op licht en kleur. Heren van de toren: neem mij. En als dat niet kan, omdat er al een of andere lichtontwerper aan het werk is, mag ik dan in elk geval vragen om alle kleuren van de regenboog voor 26 juni? Want dan is het ‘Mag het licht aan’ festival in de Tolhuistuin – lijkt me heel toepasselijk.

Bijgevoegde foto’s doen op geen enkele manier recht aan de toren in het echt. Ze laten vooral zien wat je met een mobiele telefoon niet kan fotograferen.

adam-1

Foto 1: eenvoudige start tegen een spectaculaire zonsondergang

adam-2

Foto2: bescheiden door de weeks

adam-3

Foto3: de Ajax-variant; het blauw op de foto was in het echt niet te zien.

 

Reacties


ilovenoord