Wie is ‘de Beste’?

“Ik vind het misschien wel de mooiste locatie van heel Noord.” Joop Jorna heeft het over het ‘plein’ rondom het kruispunt Meeuwenlaan/Waddenweg aan het Noorderpark. Vier jaar geleden is hij samen met zijn dochter Marijke en schoonzoon Desmond ijssalon IJskoud de Beste begonnen en nu gaat Joop iets nieuws beginnen: een kiprestaurant. “Of ik, het zijn uiteindelijk Marijke en Desmond die het doen. Zij zijn de baas, ik ben de grapjas die er bij loopt.”

Joop’s ‘De Beste’ imperium is 35 jaar geleden begonnen. Joop stopt bij zijn vader in de drukkerij na een gigantische ruzie. Samen met zijn toenmalige vrouw gaan ze naar de Kamer van Koophandel om een eigen drukkerij te beginnen aan de Ceintuurbaan. “Drukwerk zou het heten maar dat kon niet: het bestond al. In een opwelling zei ik: ‘Dan wordt het drukkerij de Beste.’ Nou dat kon”, vertelt Joop.

“Het is een naam waar mensen over nadenken. Ze kunnen bij zichzelf denken: die gozer is niet goed bij z’n hoofd! Hoe durft hij zichzelf de beste te noemen? Maar het was niet erg want ze vonden ons de beste.” Het liep “absurd, niet normaal” goed bij de drukkerij met de gemeente en de Rai als klanten, maar Joop was er na 25 jaar klaar mee. “Ik werkte altijd 110 uur per week, altijd. Ik ging bijna niet op vakantie.”

“Toen ik was gestopt, dacht ik bij mezelf na twee dagen: wat moet ik nou verder met mijn leven?”, vertelt Joop. Toevallig kwam hij in Noord bij drukkerij Bloemreclame op de Meeuwenlaan. “Zij vroegen aan mij: ‘Kun je ons misschien een beetje helpen?’. Ik zei: ‘Ik wil jullie best wel wel helpen, maar dan gaan we meteen die naam veranderen.” Drukkerij Simpel de Beste ging het heten: “We waren simpel, maar wel simpel de beste.”

Vier jaar geleden begint hij samen met zijn dochter Marijke en schoonzoon Desmond ijssalon IJskoud de Beste. Ook daar moest ‘de beste’ in de naam. Dit jaar is Joop gestopt met de drukkerij met “een beetje toestand” dus het wordt tijd voor iets anders. “Ik heb altijd zo veel power, ik wil meer doen. Dus toen mij ten ore kwam dat afhaalcentrum Selale weg ging, zijn we daar naartoe gegaan en hebben we een bod gedaan.”

Een ‘kipsalon’ met de naam Kiplekker de Beste, hoe kan het ook anders. Op 1 juli moet het open gaan. “Ik streef ernaar dat mensen op een gegeven moment zeggen: ‘Je moet naar het Noorderpark gaan, je moet naar dat plein want daar heb je een fantastische ijssalon en een fantastisch kiprestaurant. Het moet hier leven.”

Met het plein kan er nu niet zoveel meer gebeuren, maar zodra de apotheek of het onderdelenmagazijn er uit zou gaan dan zou Joop er gelijk op af springen om weer een horecazaak te beginnen. “Maar ja hè ik ben 69. Ik hoop nog een lange tijd door te gaan. Wat moet je anders? Als je een vrouw hebt dan zit je ook maar op je dood te wachten. Ga je met je kleinkinderen spelen. Dat is natuurlijk hartstikke gezellig maar voor de rest is er niets aan.”

Door Marlous Blokker

Reacties


ilovenoord