Leerlingen OBS Overhoeks bouwen brug naar het ‘FUTURE ISLAND’ op de Ceuvel // 18 juni

Als geen echte Amsterdammer zei Noord mij niet zoveel. Ik wist dat er een pont naar toe ging, maar die nam ik eigenlijk alleen maar als ik in het Eye Filmmuseum moest zijn. Via het Europe by People project kwam ik in contact met de wijk Buiksloterham , een nieuwe kleurrijke wijk met veel verschillende initiatieven en benaderingen op het gebied van ‘circulariteit’.

Zeker boeiend, want al gauw kwam ik er achter dat Buiksloterham de eerste zelfvoorzienende wijk van Europa wordt en als voorbeeld gaat dienen voor de toekomstige stad!

island-00

Future Island?

In een team van designers zijn we aan de slag gegaan met het vraagstuk circulariteit. Een bezoekje aan de wekelijkse Van der Pek markt en tien interviews verder werd me mij nog iets duidelijk: de mensen hebben eigenlijk geen flauw benul van al deze initiatieven, en het klinkt allemaal nog iets te ingewikkeld. Wij zagen een uitdaging in het begrijpelijk maken van de zo-interessante, maar ingewikkelde systemen van Metabolics. Zo is Future Island ontstaan; een mobiel platform waarop de systemen die Metabolics heeft ontworpen op een versimpelde en bijna kinderlijke manier worden uitgelegd.

Leerlingen van OBS Overhoeks bouwen een brug

Het platform, opgebouwd uit hergebruikte materialen maakt het o.a. mogelijk je eigen muntthee te maken, telefoon op te laden, te chillen in een hangmat en alles te leren over zelfvoorzienende systemen. Na acht weken van onderzoek en hard werken zal tijdens het 2-jarig bestaan van de Ceuvel 18 juni a.s. het eiland voor het eerst openbaar worden gesteld aan publiek. In de ochtend zullen de leerlingen van OBS Overhoeks een brug bouwen dat het ‘eiland’ officieel opent voor het publiek. Daarna zullen ze deel gaan nemen aan een workshop waarin de ingewikkelde systemen van Metabolics worden uitgelegd.

Om 13:00 is Future Island officieel geopend voor het overige publiek. Zie het programma van de Ceuvel voor het overzicht van de workshops die de rest van de dag plaats zullen vinden:

island-01

dit is een bijdrage van: Willeke Geertsema

Reacties


ilovenoord