Met de snelheid van het licht langs de IJoever

Ineens een berichtje van Caspar via Facebook: of ik even naar een filmpje wil kijken van zijn project voor het Amsterdam Ligth Festival. Ik ken Caspar nog als leerling van Het Wespennest, maar inmiddels is hij afgestudeerd aan de TU Delft. Als ik eindelijk de tijd neem om het filmpje te bekijken, ben ik meteen gefascineerd. Samen met de Tolhuistuin wil Caspar eind dit jaar een schaalmodel (1:270.000.000) van ons zonnestelsel creƫren langs de Noordelijke IJoever, te beginnen bij EYE.

Bezoekers kunnen straks de afstand tussen de aarde en de zon afleggen in relatieve lichtsnelheid. Het licht van de zon doet er 8 minuten en 20 seconden over om ons te bereiken. De schaal van Caspars installatie ‘Speed of Light’ is zo gekozen dat je langs een 555 meter lange rechte lijn honderden ledlampjes kunt volgen waardoor je de afstand tussen de aarde en de zon ook in 8 minuten en 20 seconden overbrugt. De verschillende hemellichamen zie je tijdens je wandeling op schaal. De aarde wordt bijvoorbeeld een kleine blauwe bal met een diameter van 4,7 centimeter. Aan het eind van het 555 meter lange pad staat de zon: een lichtgevende opblaasbare ballon met een diameter van ruim vijf meter.

Casper2

Speed of Light wordt geopend op 21 december en blijft vier weken staan, als onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Bij de zon is elke dag een cultureel programma, met muziek en verhalen. Stichting Pretvormer verzorgt de grote opening met hun magische lichtbeesten. Caspar en de andere betrokkenen gaan de komenden maanden op bezoek bij vijf basisscholen in Amsterdam-Noord om over het project en de achtergrond te vertellen, lampionnen te maken en een lied te schrijven. Ook de leerlingen van deze scholen dragen bij aan de opening.

De financiering van Speed of Light is bijna rond. Alleen het geld voor de zon is nog niet helemaal binnen. Daarom is Caspar nu een crowdfundingsactie gestart via Kickstarter. Ik verheug me er heel erg op om vanaf 21 december met de snelheid van het licht langs de Noordelijke IJoever te wandelen en ik heb meteen gedoneerd. Tot 1 juli kun jij ook nog doneren om dit bijzondere project mogelijk te maken.

Reacties


ilovenoord