ZEN in het Plan van Gool // 25 juni

De ontmoetingsplaats in het Plan van Gool, is door Shinkichi Tajiri in 1971 ontworpen maar pas in 1976 gerealiseerd. Ondanks de vele protesten uit de buurt; te duur en te kindonvriendelijk. Gelukkig is de destijds door omwoners aangekondigde ‘hardhandige verwijdering’ uitgebleven Deze ontmoetingsplaats wordt 25 juni opnieuw in de spotlights gezet als dé plek waar bewoners en winkelend publiek even tot rust kunnen komen.

Onder de noemer ‘Tussen Winkelen en Thuis‘, een initiatief van Grote Plein, maken we opnieuw kennis met dit fantastische kunstwerk dat nu een beetje in de vergetelheid is geraakt, weggestopt achter de taxistandplaats en bloemenkraam. Bewoner en liefhebber Jurgen Hoogendoorn vertelt zaterdag meer over de wereldberoemde kunstenaar Tajiri, Pat’s Sociaal Restaurant komt met lekker eten, Amal zorgt voor spelletje voor de kinderen en er kan weer gejeu-de-bouled worden. Hiervoor wordt op woensdag 22 juni de oude  aanwezige jeu-de-boulesbaan weer in orde gemaakt door de bewoners zelf!

Er is ook muziek, lekker eten en spelletjes. Reggae en dancehallartiest -en oud-Noorderling- Anthony Real komt spelen. Noorderling Abdel Attahiri van het Amsterdams Andalusisch Orkest laat zijn prachtige Andalusische klanken horen en ‘Grote Plein’ is druk bezig om het koor Double Dutch weer langs te laten komen. Kom je ook?

tajiri-ontmoeting-01

Wie was Shinkichi George Tajiri?

Shinkichi George Tajiri (geboren te Los Angeles, 7 december 1923, Amsterdam 1956-1962, gestorven te Baarlo 15 maart 2009). Tajiri was een Nederlands-Amerikaanse kunstenaar van Japanse afkomst en hield zich, naast beeldhouwen, ook bezig met schilderen, fotograferen en filmmaken.

tajiri-portret

Shinkichi George Tajiri

Tajiri werd geboren als vijfde van de zeven kinderen van Ryukichi Tajiri en Fuyo Kikuta die vanuit Japan in 1913 naar de Verenigde Staten waren geëmigreerd. In 1942 wordt Tajiri met veel andere Amerikanen van Japanse afkomst opgesloten in het concentratiekamp Poston “3” in Arizona. Om het concentratiekamp te kunnen ontvluchten meldt Tajiri zich een jaar later aan als vrijwilliger aan voor het leger en wordt hij naar Italië uitgezonden om te vechten. Op 9 juli 1944 raakt Shinkichi gewond tijdens een aanval op Castellina en wordt, met zijn aan flarden geschoten knie, verpleegd in een ziekenhuis in Rome. Begin januari 1946 wordt Shinkichi Tajiri gedemobiliseerd en gaat hij naar zijn moeder en zuster in Chicago. Uit protest tegen de behandeling van zijn bevolkingsgroep tijdens de oorlog verlaat Shinkichi Tajiri de Verenigde Staten in 1948 en vestigt zich in Parijs. Tot november 1949 studeert hij bij Ossip Zadkine waar hij ook zijn grote liefde en latere Nederlandse vrouw en beeldend kunstenaar Ferdi Jansen ontmoet. In 1949 komt Tajiri in aanraking met de Cobra-groep en exposeert met hen in het Stedelijk Museum in Amsterdam in de nationaal en internationaal zeer spraakmakende tentoonstelling ; 1st International Exhibition of Experimental Art. Shinkichi verhuist in 1956 met Ferdi naar Amsterdam en betrekken een woning aan Oudezijds Achterburgwal 151. In 1958, een jaar na hun huwelijk verhuizen zij naar een woning èn studio in de Valkenburgerstraat 150-152. In 1959 richt Shinkichi Tajiri, samen met Wessel Couzijn, Hans Verhulst, Ben Guntenaar en Carel Kneulman, de avant-garde groep “Amsterdam” op. In 1962 verhuist Tajiri met zijn gezin naar kasteel Scheres in Baarlo gelegen in de Limburgse gemeente Maasbree. Na de tragische dood van zijn geliefde Ferdi in 1969 hertrouwt Shinkichi in 1976 met Suzanne van der Cappellen. Suzanne is een binnenhuisarchitect en huisvriendin en staat sinds 1970 Shinkichi en zijn twee dochters, Ryu en Giotta, bij in de jaren na de dood van Ferdi. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar is Tajiri van 1969 tot 1989 ook hoogleraar aan de vermaarde Hochschule für Bildende Künste in Berlijn. Op 7 december 2007 wordt Shinkichi Tajiri geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn uitzonderlijke inzet en de cultuurhistorische betekenis van zijn activiteiten.

Shinkichi Tajiri kreeg op 7 december 2008 het Nederlandse staatsburgerschap en overleed in 2009 op 85-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn naasten. Tajiri heeft op overtuigende wijze de oosterse cultuur geïntegreerd in de westerse kunst. Zijn hele oeuvre is doordrenkt van “stille dynamiek”. De werken stralen een grote energie uit terwijl zij in “ruststand” staan. Dit denken in tegenstellingen die naast elkaar bestaan, elkaar in evenwicht houden en soms gelijk aan elkaar kunnen zijn, is kenmerkend voor de oosterse filosofie en het Zenboeddhisme, en is typisch Tajiri.

tajiri-ontmoeting-02

foto’s: HCAN

Reacties


ilovenoord