Noords Pareltje

Verscholen tussen de bladeren schuilt een ingang tot andere werelden. Held en schurk staan er zij aan zij. Schatten liggen er voor het oprapen. De mini bibliotheekjes opgezet door buurtbewoners langs de kant van de weg behoren tot de pareltjes van Noord. De oplettende voorbijganger vind daar gratis boeken met een rijke variëteit in onderwerpen, van kookboek tot klassieker. In het kastjes passen zo’n 10-30 boeken die worden meegenomen en aangevuld door de eigenaar en mensen die haar passeren. De boekenkastjes liggen vol met geschreven verhalen maar ook met de verhalen van de vorige eigenaren.

Elke ochtend op weg naar het pontje loop ik langs ‘de Noorderkroon’, het minibibliotheekje op de Meeuwenlaan. Mijn nieuwsgierigheid verleidt me dagelijks om door de raampjes de rugtitels af te gaan. Als een soort horoscoop passen de boeken vaak bij mijn bui of interesse op dat moment. Vaak zie ik er jong en oud het kastje aftastten en betoverd raken door de mysterieuze boeken in het kastje. Deze speelse manier om mens en boek elkaar weer te laten vinden maakte me nieuwsgierig naar het verhaal achter deze mini-bibliotheekjes.

noorderkroon-02

Het idee voor ‘de Noorderkroon’ werd op 1 mei 2013 geboren toen Herman na Koninginnedag met een doos boeken achterbleef die hij voor 25 cent niet kwijtraakte. Het gratis weggeven van deze stukken heeft hem sindsdien nog meer boeken maar ook veel plezier opgeleverd. Herman begint te stralen wanneer hij over ‘de Noorderkroon’ spreekt. ‘De Noorderkroon’ ontstond uit twee houten kastjes die met een jachtlakje weerbestendig waren gemaakt. Dit boekenhuisje, in de vorm van een reddingsbootje, werd een plek waar boeken een nieuw leven vonden in de handen van nieuwsgierige lezers.

Het boekenkastje wordt aangevuld door buurtbewoners maar voornamelijk door Herman en zijn vrouw zelf. Zij ontvangen van zowel particulieren als tweedehandswinkels karren vol weesboeken, soms wel 2000 stuks. Deze worden bekeken en tijdelijk opgeslagen in huis. Het reddingsbootje wordt overspoeld met literaire aanwinsten en het huis van Herman en zijn vrouw ondertussen ook. Iedere muur van is inmiddels bekleedt met boeken. Het huis rust haast op de verhalen die het onderdak biedt. Het initiële plan om van boeken af te komen is dus duidelijk mislukt. Maar: ‘een boek kan je niet weggooien’ beamen ze beiden met sprankelende ogen. Het mooiste verhaal dat je er kan vinden is misschien wel het verhaal van het leeskastje en haar eigenaren zelf.

noorderkroon-01

Ondertussen geniet het kleine boekenkastje van een bescheiden bekendheid. Nieuwe groepen Noorderlingen en toeristen lopen met iedere pontvaart voorbij en maken foto’s van en voor het kastje. Zo verbind het kastje dagelijks mensen vanuit de hele wereld. Soms ontvangt Herman zelfs nog post van lezers die de boekjes meenamen op reis naar verre landen.
Ook op Facebook heeft het kleine reddingsbootje een trouwe groep volgelingen. Hier worden berichten geplaatst over nieuwe aanwinsten of kunnen mensen verhalen delen over boeken die ze meenamen.

Het kastje van Herman is altijd daar voor diegene die opzoek is naar een verhaal. Een ontmoetingsplek tussen boek en voorbijgangers waar de verbeelding geprikkeld wordt en nieuwe werelden zich openen. Een pareltje in Noord om voor om te lopen!

Met dank aan Herman Ten Kate (eigenaar ‘Noorderkroon’)

door: Tessa Bouwmeester

Reacties


ilovenoord