Sneakpreview van ‘Villa Volten’ en de tentoonstelling ‘Geschiedenis van Asterdorp’

Het poortgebouw van voormalig Asterdorp kennen we bijna allemaal in Noord. Het ligt naast de Kringloopwinkel de Lokatie en nabij het nieuwe filmdepot van Eye in de Buiksloterham. In de Asterdorp-tijd diende het als een soort gemeenschapshuis, waar Asterdorpers bij elkaar kwamen en onder meer spelletjes speelden.

Dat André Volten, een van de bekendste beeldhouwers van Nederland, er in 1955 zijn atelier en woonhuis van maakte, en daarmee het poortgebouw redde van de sloop, weten minder Noorderlingen. En nu door de inzet van een groep enthousiastelingen is dit gebouw eindelijk weer toegankelijk voor iedereen.

We mochten vandaag alvast even binnenkijken bij de opbouw van de tentoonstelling. ‘Geschiedenis van Asterdorp’, die morgen opent in het voormalig atelier, nu genaamd Villa Volten. Beneden is een expo-ruimte en boven kun je in het oude woongedeelte van Volten al zijn nog bewaarde beelden en schetsen bekijken. Adembenemend mooi!

villa-volten

Van Asterdorp tot Villa Volten

villa-volten1

Het dagelijks leven op Asterdorp

villa-volten2

atelier-02

De adembenemende bovenverdieping met alle schatten van Volten … zo voor t aanraken!

atelier-00

Een fabuleus futuristisch ontwerp voor een paviljoen in een park … het Noorderpark of op het Buikslotermeerplein, we noemen maar wat?

atelier-01

Krukjes die we allemaal willen hebben!

atelier-03

De Knoop op de voorgrond en in het vooruitzicht in het groene gras wellicht de gedroomde beeldentuin … die er gewoon moet komen tussen alle stenen-gestapelde-zelfbouw!

Geschiedenis van Asterdorp

De tentoonstelling Geschiedenis van Asterdorp is vanaf 7 juli te zien in Villa Volten, op de Asterdwarsweg 10 in Amsterdam Noord. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de drie fases in het bestaan van Asterdorp en het poorthuis:

  • Periode 1927 – 1940: Asterdorp als ommuurde wijk voor ‘ontoelaatbaren’, zogenaamde asociale gezinnen die ‘het wonen nog moesten leren’
  • Periode 1941 – 1943: Asterdorp als getto, doorgangskamp voor Joodse Nederlanders
  • Periode 1955 – 2002: Asterdorp gesloopt, maar het poorthuis bleef staan en deed dienst als atelier en woonhuis van André Volten.

De opening is op donderdag 7 juli om 16.00 uur door dr. Stephan Steinmetz, auteur van het boek ‘Asterdorp, Een Amsterdamse geschiedenis van verheffing en vernedering‘.

In 1927 verrees Asterdorp, een wijk voor ‘ontoelaatbaren’, asocialen, aan de noordkant van het IJ. Om de wijk stond een muur, achter de wijk lag een ideaal: verheffing van de armste, lastigste arbeiders tot beschaafde burgers.

Kinderen groeiden er op, vrouwen bezochten het badhuis, mannen sprokkelden een inkomen bij elkaar en ouderen sleten er hun laatste jaren. Stephan Steinmetz vertelt hun geschiedenis van binnenuit, aan de hand van brieven, archiefonderzoek, verslagen van opzichteressen en gesprekken met oud-bewoners. De realiteit achter het ideaal blijkt verre van idyllisch te zijn geweest. Met het verheffingsideaal kwam stigmatisering. En de Amsterdamse politiek van die jaren was een slangenkuil met Arie Keppler en wethouders Wibaut en De Miranda als hoofdrolspelers in de opkomst en ondergang van Asterdorp. In 1955 werd de wijk stilletjes gesloopt.

In Asterdorp behoedt Steinmetz deze wrange Amsterdamse geschiedenis voor de vergetelheid. Dat is nodig, want vragen als ‘Hoe maakbaar is onze samenleving?’ en ‘Hoe ver mag de overheid het privéleven van burgers betreden?’ zijn prangender dan ooit.

Na de opening is de tentoonstelling nog gedurende vier weken te bezichtigen zijn, telkens op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddagen van 12.00 – 17.00 uur.

Een aangepaste versie van de beide documentaires die Saskia van den Heuvel over de geschiedenis van Asterdorp maakte zal op die middagen permanent vertoond worden.

asterdorp-flyer

Reacties


ilovenoord