De rotonde zonder naam

Als je op een lome zomermiddag geen zin meer hebt in het wereldnieuws, triest van de berichten over de zoveelste aanslag, als je je afvraagt of er nog ergens op deze wereld een plekje is waar niets dramatisch gebeurt, dan wandel je naar de rotonde zonder naam. Hij heet geen Nice, Orlando, Istanbul, Ansbach, Qamishlo of Bagdad. Hij heet gewoon niet.

Het is de rotonde waar de Meeuwenlaan ophoudt en de Waddenweg begint. Bij de viskraam haal je haring, bij Hoolwerff een wasmachine, pillen bij de apotheek en een biertje bij ’t Boemeltje. Dat is al jaren zo en het verandert niet.

Maar compleet werd het plaatje pas toen Joop en Adriaan zich ermee gingen bemoeien. De een nam het park onder handen, de ander opende een ijssalon. De een werd Zomergast, de ander ontvangt zijn gasten in de zomer.

Naast de rotonde ligt het park. Landschapsarchitect Adriaan Geuze kreeg in 2003 de opdracht om van het oude Florapark en het oude Volewijkspark samen het nieuwe Noorderpark te maken. Aan de overkant van de Nieuwe Leeuwarderweg moet nog wel wat gebeuren, want in Noord gaat verandering liefst niet te snel, maar aan deze kant ligt nu een parkje dat precies doet wat een parkje moet doen. Niet te groot, niet te klein, verrassinkje hier, ontdekkinkje daar. Golvende houten banken voor daklozen en verliefden. Stenen boombladeren gemetseld in de wandelweg. Een hindernisroute voor kinderen, gemaakt van hout en touw. En het ronde pierenbad, zo uit een Franse jarenzestigfilm getild, met drie parasolletjes in zuurstokkleuren.

En daarnaast het terrasje onder de bomen van IJskoud de Beste. Hij weet niet van ophouden, Joop Jorna, de harde werker met de witte manen. Na drukkerij Simpel de Beste kwam de ijssalon en straks ook nog Kiplekker de Beste aan de overkant. Het ijs is goed, met smaakjes van strawberry cheesecake tot redbull, het personeel is rap en iedereen is welkom. Tijdens de ramadan bleef IJskoud de Beste ’s avonds langer open, zodat ook de vastende gelovigen na een lange warme dag een ijsje konden halen.

Op dit terrasje zie je de andere kant van het wereldnieuws. In Nice rijdt een wraakzuchtige man met zijn vrachtwagen in op de meute langs de boulevard. Hier tilt een vader met baard en djellaba zijn dochtertje van het terras op het houtsnipperpad dat de weg wijst naar het pierenbad. In Cleveland schreeuwt Donald Trump dat we leven in een wereld van angst. Hier zijn drie zwarte jongetjes aan het voetballen op het gras en zeilen drie hipsters een frisbee door de lucht. In Turkije zet de president een hele natie in zijn achteruit. Hier draait de rotonde zijn rondjes zoals hij altijd heeft gedaan.

Foto: Joost Verbeek

Deze Noordkroniek verscheen eerder in de Echo van 2 augustus

Reacties


ilovenoord