Over/bruggen; Nieuw en oud noord tegenover elkaar // Fringe Festival

Over/bruggen is een community theatervoorstelling op een bijzondere locatie in Amsterdam Noord. Acteurs en buurtbewoners vertellen samen het verhaal van twee rivaliserende groepen uit de buurt.

Aan de ene kant staan de hardwerkende oude Noorderlingen die al generaties lang aan deze kant van het IJ wonen, aan de andere kant de nieuwe Noorderlingen die het drukke centrum zijn ontvlucht en blij zijn eindelijk een fijne koopwoning met grote tuin te hebben gevonden, op fietsafstand van de pont. De één klaagt over de huren die door de komst van de yuppen de pan uit stijgen, de ander vindt dat de buurt wel een sociale opknapbeurt kan gebruiken.

Over/bruggen is een Amsterdam-Noordse versie van West Side Story met veel humor, die gespeeld wordt op een bijzondere locatie: bij twee oude benzinepompen aan weerszijde van de snelweg in het Noorderpark, ook wel bekend als de Roze Tanker en de Gele Pomp, die met elkaar worden verbonden door twee fietsbruggetjes. Het publiek wordt meegenomen over deze bruggen en bezoekt beide kanten.

Let op: startpunt is bij de Gele Pomp, Nieuwe Leeuwarderweg 16. Het publiek loopt mee tijdens de show. De voorstelling is wel rolstoeltoegankelijk.

De makers

De voorstelling is een idee van theatermaakster Anne Stoop, die op weg naar broedplaats De Modestraat op het Buikslotermeerplein altijd over de bruggetjes fietst. Tijdens haar studie ontwikkelde ze al een liefde voor het deel van Amsterdam ‘aan de zonzij van het IJ’, waar ze tot haar spijt zelf nog steeds niet woont. In 2014 maakte ze samen met Nicoline Raatgever de korte muziektheatervoorstelling ‘Het lijkt hier wel fucking Venetië’ in Tuindorp Oostzaan, gebaseerd op de plaatselijke dijkdoorbraak van 1960. Nu gaat ze samen met regie-assistent Elke Schouten op zoek naar de huidige spanningen in Noord.

De samenwerkingspartners

Over/bruggen is een productie van broedplaats De Modestraat op het Buiksotermeerplein, in samenwerking met de locaties Roze Tanker en de Gele Pomp. Al deze plekken functioneren als ontmoetingsplek voor creatieven en buurtbewoners. Ze slaan nu de handen ineen om deze bijzondere ontmoetingen te vertalen naar een theatervoorstelling in, over en door Amsterdam Noord.

Credits

Concept en regie: Anne Stoop
Regieassistentie: Elke Schouten
Spel: Jeroen Bartelings, Natalie Coenradi-Hakhoff, Vivian Dabrowski, Freek Duinhof, Heleen Florusse, Mirjam van Golen, Luc Harings, Maartje van den Heuvel, Hans Jansen, Maaike Mathot en Patrick Sins
Productie: Liza Mulder
Techniek: Paul Bruinsma
Flyer: Studio Royalsteez
Met dank aan: Eric van Loenen, Eva Stoop, Sander van Amsterdam, Sebastiaan van Loenen, Carelain Bergtop, Hotmamahot, Nurlimonade media, Kristel Casander, Noorderpark Trust en Chris Keulemans

Speciale dank aan onze voordekunst donateurs:
Systema Amsterdam, Hot ITem, Gerard Stoop, Marga Helleward, Nikolas Ortlieb, Rikke Stoop, Ingrid Floor, Chocolatemakers, Minke van den Berg en Francien Kemperman

Deze voorstelling is een co-productie van de Modestraat, de Tanker en de Gele Pomp en wordt mede mogelijk gemaakt door het AFK, VSBfonds, BankGiro Loterij Fonds, voordekunst en ilovenoord.

Reacties


ilovenoord