Amsterdam Drawing 2016: Vijf jaar hedendaagse kunst op papier

Van donderdag 22 t/m zondag 25 september beleeft Amsterdam-Noord de vijfde editie van Amsterdam Drawing, de jaarlijkse kunstbeurs voor gouaches, collages, aquarellen, houtskool- en pen-, olieverf- en inktwerken op papier.

Op deze beurs staat hedendaagse kunst op papier centraal. De galeries komen met werk van kunstenaars van over de hele wereld naar Amsterdam om zich te presenteren aan een breed internationaal publiek. Ze brengen werk van opkomende kunstenaars, zoals Tarja Szaraniec (Dapiran Art Project Space, Utrecht) en Frédérique Loutz (Galerie Papillon, Parijs) tot gevestigde namen als Jannis Kounellis (Livingstone Gallery, Den Haag) en A.R. Penck, (C&K Galerie, Berlijn) die reeds hun plek in de kunstgeschiedenis hebben verworven.

Frederique Loutz, untitled, 2015, mixed media on paper, 56 x 76 cm, Galerie Papillon, Paris

Frederique Loutz, untitled, 2015, mixed media on paper, 56 x 76 cm, Galerie Papillon, Paris

Naast vooraanstaande Nederlandse galeries presenteert Amsterdam Drawing ook dit jaar weer een verrassende lijst internationale galeries, waaronder Galerie Heike Strelow uit Frankfurt, Galerie Jean Brolly uit Parijs en Galerie Martin Mertens uit Berlijn. Wat hen hier in Amsterdam samenbrengt is hun speciale band met kunst op papier.

Ik bezocht de beurs als een van de vroege vogels en werd aangenaam verrast. Evenals voorgaande jaren wordt de beurs gehouden in een groot tijdelijk paviljoen op de NDSM-werf, tussen MTV en De Smederij. De grote witte tent laat veel natuurlijk licht door waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen. De diverse galeries hebben ieder hun eigen kabinet en de bezoeker volgt een vaste route door het paviljoen.

Hanna von Goeler, various years gouache on various bank notes, PHOEBUS Rotterdam

Hanna von Goeler, various years gouache on various bank notes, PHOEBUS Rotterdam

Ik raakte aan de praat met Mirjam de Winter, de enthousiaste galeriehoudster van PHOEBUS Rotterdam. Zij toont een afwisselende collectie van verschillende kunstenaars met onder meer een aantal gelaagde tekeningen van Toine Horvers (Nederland) en Joachim Bandau (Duitsland). Laatstgenoemde zet vlakken in verschillende grijs- en zwarttinten over elkaar, en hoe donker het ook wordt, het zwart blijft transparant. Heel intrigerend om van dichtbij te bekijken. In hetzelfde kabinet was ik ook zeer gecharmeerd van de bankbiljetten uit allerlei eurolanden, maar dan van hun valuta van voor de euro, met daarin een vogel uit het betreffende land verwerkt (gouache). Samen vormen ze een mooie eenheid. Deze verfijnde werkjes zijn van de hand van Hanna von Goeler (Zwitserland).

drawing-03

Stefan Bleekrode, A view on Washington Square, Frank Welkenhuysen Gallery, Utrecht

In het kabinet van de Utrechtse galeriehouder Frank Welkenhuysen sprak ik Stefan Bleekrode, een jonge Nederlandse kunstenaar die ter plekke aan het tekenen was. Hij maakt zeer gedetailleerde stadsgezichten in Oost-Indische inkt. New York en Italië komen veel voor in zijn werken. Op de beurs zit hij alle dagen live te tekenen en kan de bezoeker hem desgewenst het hemd van het lijf vragen.

Amsterdam Drawing is een beurs voor de echte kunstliefhebber. Het aanbod is van hoge kwaliteit en enorm divers, in alle stijlen en genres en in elke prijsklasse. Dat maakt het interessant voor iedereen, zowel de doorgewinterde verzamelaar als de beginnende kunstkoper. Amsterdam Drawing 2016 wordt georganiseerd door Hans Gieles en Joost Coers.

Voor toegangsprijzen, openingstijden en meer informatie, zie de website: www.amsterdamdrawing.nl

Dit is een bijdrage van Anke Feenstra

ad2016logoblue

Reacties


ilovenoord