De beste volkszanger van Noord: George Ebeltjes!

Het was een nagelbijter, vorige week zondag op het Noorderparkfestival. Paul Vonk had alles tot in de puntjes voorbereid. De strijd om de titel van beste volkszanger van Noord kon beginnen. De regels waren simpel. Je woont in Noord. Je kan echt zingen maar leeft niet van de muziek. Je wordt begeleid door echte muzikanten, dus geen muziek uit een doosje. Je zingt maar één liedje. En dat hoeft echt niet altijd van Hazes te zijn.

Er bleven vier kandidaten over. Twee uit de Vogelbuurt en twee uit de Van der Pek. Vier stevige mannen. Er stond voor zeker 500 kilo aan pure kwaliteit op het podium.

Rob Spelde is serieus op dieet. Zijn klankkast blijft imposant. En dat hoorde je in zijn doorleefde versie van Leef als een zigeuner. Boven het Noorderpark hingen dreigende wolken. Voel de warmte van mijn liefde, door de regenbuien heen. Rob bracht zijn handen bevallig bij elkaar, boven zijn zwarte cowboyhoed. En hij maakte een pasje. Heel even was hij zelf bijna dat zigeunerdanseresje.

Willem Ligthart van het Spreeuwenpark heet als hij zingt Gooise Willem. Een kolos van een kerel die net aan de Noordwal een clip heeft gemaakt van Ik vergeet je niet, een mooie ode aan zijn moeder. Nu zong hij een medley van Amsterdamse klassiekers. Die zitten hem in het bloed. Ik denk dat hij ze net zo makkelijk en oprecht zou zingen als je hem middenin de nacht wakker maakte met een microfoon voor zijn neus.

Wim Beerman speelde in de Volksopera Van der Pek marktkoopman Bertus, die zijn levenloze dochtertje uit het puin moest tillen na het bombardement op de Ritakerk. In zijn tenor klinkt altijd een ondertoon van melancholie. Ook nu. Hij zong De afgekeurde woning van Johnny Jordaan alsof hij uitkeek op de dierbare krottenwijk van zijn jeugd in plaats van op het groene Noorderpark.

En toen. Op het Mosveld noemen ze hem Josje. Hij staat bekend als de Elvis van Noord. Maar zondag stapte George Ebeltjes gewoon in t-shirt en spijkerbroek op het podium. Zijn bakkebaarden waren aan elkaar gegroeid tot een rossig baardje. Het stond hem goed. Hij had er zin in. Alles aan zijn optreden danste. Jouw blik, jouw stem, jouw glimlach om je mond. George heeft een onverslaanbaar goed humeur. Let maar eens op, als je hem over de Meeuwenlaan ziet lopen. Altijd zingen, altijd zwaaien naar de mensen die hij kent. En dat is bijna iedereen.

De jury, onder leiding van de vorige winnaar Martin Spee, hoorde bij allevier de galm en de Mokumse snik. Maar ze kozen uiteindelijk voor de jeugd, de energie en het pure talent. De beste volkszanger van Noord, 22 jaar jong, is: George Ebeltjes!

foto: Paul Vonk

Deze Noordkroniek verscheen op 13 september in de Echo.

Reacties


ilovenoord