Prijsvraag: Presenteer je nieuwe plan voor de Rietwijker op 24H Noord // 29 oktober

Binnen de gemeente wordt nagedacht over het slopen van broedplaats en theater de Rietwijker, als onderdeel van vernieuwing in De Banne. Het is nog niet zeker of er geld wordt vrijgemaakt voor de verbetering van de buurt. Totdat daar een besluit over genomen is, willen de betrokken ambtenaren en bestuurders nog niet in gesprek met bewoners over wat ze zelf graag zouden willen.

De Rietwijker wil wél democratische ruimte geven aan de mening van de buurt. Dit kan tijdens een speciale editie van theaterprogramma ‘De Wereld Draait Noord’, op 29 oktober om 19:30 in de Rietwijker, als onderdeel van 24H Noord. Voor het meest creatieve idee om de Rietwijker te vernieuwen, is er zelfs een prijs van €100 te winnen.

Prijsvraag

Om het eerste gesprek een goede start te geven, is er een prijsvraag bedacht. Arthur Kneepkens:

Als je bij een sociale of culturele organisatie werkt, of vrijwilliger bent, word je om de haverklap uitgenodigd om mee te denken over allerlei beleidsonderwerpen. Op zich doet het stadsdeel Noord dat heel goed. Maar ik dacht ook wel eens: we zitten hier met z’n allen een nota te produceren, en een deel van de mensen krijgt daarvoor betaald en een ander deel niet. Is dat wel eerlijk? Dus nu wij mensen om een idee vragen, willen we daar iets tegenover zetten. Iets moois verzinnen is toch ook werken. Je mag je idee trouwens beschrijven, maar bijvoorbeeld ook tekenen als je wil.

Meer informatie over de prijsvraag vindt u op www.dwdn.nl, of via info@dwdn.nl.
Inzenden kan tot vrijdag 28 oktober 18:00.
Deelnemers hebben gratis toegang tot ‘De Wereld Draait Noord.’

24H Noord in de Rietwijker

Op 29 oktober is er naast ‘De Wereld Draait Noord’ (DWDN) nog meer te doen in de Rietwijker. Kunstenaars van de Theaterstraat deden voor Festival Over het IJ onderzoek naar ‘Wat we samen delen’, en geven een theatrale presentatie om 17:00. En vanaf 17:30 maakt de charmante Bakbrommer van de Rietwijker een tijdelijk restaurant.

Ontmoetingsplek

Sinds maart 2016 zit de Theaterstraat erbij, een collectief van theatermakers dat eerst was gevestigd aan het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan. Zij hebben de theaterzaal in beheer.

Voor ons als theatermakers is het belangrijk een plek te hebben waar we elkaar en ons publiek kunnen ontmoeten, even los van de regels van het kunstwereldje. Wil je in het hart van de samenleving staan, moet je aan de rand van de stad wezen,” verklaart Arthur Kneepkens van Theaterstraat. “Om dat voor elkaar te krijgen zijn we zelf hard aan het werk met nieuwe plannen voor de Rietwijker. Natuurlijk spreken we mensen uit de buurt, maar we doen graag een extra oproep om te horen welke behoeftes, dromen en wensen er nog meer leven. Zeker nu de gemeente denkt aan het slopen van dit gebouw.

Belangrijke functie

En dan voel je dat veel mensen een band hebben met dit gebouw: een geschiedenis, maar ook een verwachting. Daar wil ik iets mee, en ik hoop dat de gemeente dat ook gaat voelen. Misschien klopt het wel dat het gebouw te oud is. Maar grijp dat dan aan om in gesprek te gaan met bewoners over wat ze willen met de buurt, met Noord en met de stad.

De Rietwijker had jarenlang een belangrijke functie voor de buurt, en voor Amsterdam-Noord. Het was tegelijkertijd een buurthuis, kinderopvang, welzijnswerk en een theater zaten. In Nederland was het een van de eerste podia waar met kwaliteit theater voor peuters te beleven was. Bovendien was het een van de weinige plekken in de buurt waar je kon binnenvallen voor een kop koffie. De crisis-bezuinigingen van 2011 maakten hier definitief een eind aan.

illustratie: Ontwerper Maurice van der Bij (Motiongraphic), gevestigd in de Rietwijker, doet alvast een voorstel voor een nieuwe buitenkant.

 

 

Reacties


ilovenoord