Kipsalon in Amsterdam-Noord

Jullie kennen haar nog wel van het stukje over Semai in de Papaverhoek, Jonneke de Zeeuw. Ze is eigenaresse van de blog Mooncake, genomineerd als foodblogger van het jaar en neemt regelmatig de pont naar Noord om hier te komen proeven en schrijven over de nieuwste en leukste restaurants en café’s. Onlangs bezocht ze Kiplekker de Beste; de nieuwe kipsalon in Amsterdam-Noord …

Ik voorspel dat dit niet een heel lang blog gaat worden. Dat komt omdat mijn boodschap simpel is. Afgelopen week at ik de sappigste kip ooit in combinatie met de lekkerste frieten ooit. Ik overdrijf niet. Soms overdrijf ik weleens, maar nu niet. Ik at een fenomenale kip bij Kiplekker de Beste in Amsterdam Noord en ik wil dat jullie ‘m ook gaan meemaken. Ze zijn net open. Als je er onwetend langs fietst/rijdt/loopt/kruipt, de tent in een flits voorbij ziet komen en ook niet weet dat Kiplekker de Beste van dezelfde geweldig leuke eigenaar is als Ijskoud de beste (een hele goeie en leuke ijssalon aan de overkant) denk je misschien: dat is gewoon weer een kippenzaakje, ’t zal wel.

mooncake-kiplekker1

Misschien verkopen ze daar wel van die vieze, vettige Kentucky Fried Chicken-achtige gepaneerde stukken kip in zo’n papieren emmer voor een appel en een ei. Maar niets is minder waar. Joop Jorna en zijn mensen hebben het klaargespeeld een kip te serveren, zo sappig, dat je er van gaat dromen en dat in combinatie met frieten die niet alleen knapperig zijn van buiten maar ook zacht en smeuïg van binnen. Niets in het leven is zo ontgoochelend als frieten die er van buiten goed en krokant uit zien maar van binnen een droge en flepse brij zijn. Dat is hetzelfde als daten met iemand die het helemaal lijkt te hebben (grote smaragdgroene ogen, wimpers tot aan de hemel, donker stoppelbaardje, een rauw en diep stemgeluid, grappen bij de vleet, bokskampioen, een ster in de keuken; soit, ik noem maar ’n dwarsstraat) maar dan aan het einde van de dag Wilders blijkt te stemmen. Ha, ha! Stel je toch voor. Een teleurstelling van formaat wat mij betreft. Ook een gegrilde kip kan er al snel goed uitzien. Mooi goudbruin en als je aan de buitenkant dan wat sap ziet druipen denk je al snel dat het wel snor zit. Maar pas op lieve vrienden! Soms is ie toch te droog aan de binnenkant en dan is de teleurstelling groot. Dit vlees was niet alleen zacht, mals en alles maar ook nog eens zo verschrikkelijk sappig! Ik heb het echt nog nooit zo gegeten. En ik kan je vertellen, ik heb me door wat gegrilde kippen heen gewerkt in mijn korte maar vruchtbare leven.

Genoeg gepraat. Voor de dag ermee.

Dit is ‘m dan:

mooncake-kiplekker2

Ze serveren biologische en niet-biologische kippen en ook halal vlees.

De frieten:

mooncake-kiplekker3

De sausjes waren trouwens ook zeer de moeite waard. Oh en verder at ik er een hele goede pompoensoep en wordt kip in nog veel andere bestaansvormen geserveerd zoals in de vorm van kippeling. Yup!

Ga alsjeblieft gauw een keer naar deze kipsalon. Friet met gegrilde kip is hét perfecte zondagavondmaal. Of als troostrijk maandagavondmaal kan ook. Of welke-avond-dan-ook-maal, een goeie kip met friet zoals deze is in staat je hart te raken en vervolgens te vervullen met het aangename gevoel dat het allemaal wel goed gaat komen met die levens van ons.

Kiplekker de Beste

  • Waddenweg 2, 1025 PV Amsterdam
  • zo t/m do van 11u – 22u | vrij en za van 11u – 00u

Het vlees is dus halal, biologisch en ook niet biologisch, je kan afhalen en er tot laat eten want bij Kiplekker de beste zijn ze de flauwste niet.

Door: Jonneke de Zeeuw.

Mooncake is genomineerd  om Foodblogger van het jaar te worden: Wil je Mooncake steunen, stem dan even massaal op Jonneke. Mooncake ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Amsterdam en verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak! Volg mooncake op Instagram en Facebook.

 

 

Reacties


ilovenoord