SCHULDIG; Een indringende tv-serie over bewoners van de Vogelbuurt

Hoop, humor en veerkracht, dat kenmerkt de bewoners van de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een buurt waar iedereen elkaar kent en waar bijna iedereen schulden heeft. Regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould raakten de afgelopen tien jaar nauw betrokken bij deze volksbuurt en maken nu de zesdelige serie SCHULDIG. Een indringende serie over Carmelita, Dennis, Ditte en Ramona, maar ook over de mensen met wie zij door hun schulden te maken krijgen: Ed de deurwaarder, Will de directrice van de officiële schuldhulpinstantie en Paul de onorthodoxe hulpverlener. Hun motieven verschillen, maar ze delen allemaal het verlangen om een oplossing te vinden voor een toenemend probleem: schulden.

Te zien vanaf maandag 14 november wekelijks rond 22.00 uur NPO 1

Wie schulden maakt, moet op de blaren zitten’, zo wordt er snel gedacht. Maar in de Amsterdamse Vogelbuurt zien wij al jaren hoe ingewikkeld het probleem in werkelijkheid is. Gemiddeld hebben mensen die aankloppen voor hulp een schuld van 35 duizend euro. Maar als je weet dat slechts 20 tot 30 procent van het bedrag de eigenlijke schuld is – de rest zijn incasso- en deurwaarderskosten – dan dringt de vraag zich op wiens schuld al die schulden zijn.

Over SCHULDIG

schuldig_05
Hoewel de gemeente Amsterdam alles op alles zet om ontruimingen te voorkomen, worden Ramona, Ron (zie openingsfoto) en hun twee kinderen op klaarlichte dag uit huis gezet door deurwaarder Ed.

Meester Ed is al 23 jaar deurwaarder, de boodschapper van het slechte nieuws. Hij heeft alles al een keer meegemaakt en vreest dat hij soms cynisch is geworden. Alle smoezen kent hij en vooral heeft hij heel veel ellende gezien; huishoudens waar schulden misschien wel het kleinste probleem zijn.

Als Ed een betalingsbevel door de brievenbus gooit, kost het je 92 euro. De hardnekkige wanbetaler kan erop rekenen dat hij op een dag met een politieagent komt beslag leggen. En de meest dramatische dag voor een deurwaarder is de ontruimdag: niemand wil zijn woning kwijtraken en een ontruiming kent alleen verliezers. Ed probeert het zakelijk te benaderen – in zijn jeugd waren schulden een zonde – maar hij worstelt ook met het feit dat de meeste mensen hem haten.

We volgens ook het wel en wee van Carmelita, een Surinaamse diva met evenveel trots als zorgen. Om van haar schulden af te komen moet ze haar royale tv-pakket, een bron van vermaak en troost, en haar waardigheid opgeven. Maar de nood is hoog want Carmelita hield nog maar 22 euro per maand over om van te leven.

schuldig_03
Ditte is een knappe en opvallende verschijning in deze arme volksbuurt. Jarenlang leidde ze een jetset leven als gastvrouw van een extravagante nachtclub op Ibiza. Afroditte was haar artiestennaam en ze trad op voor sterren als Jagger en Bono. Maar toen ze twaalf jaar geleden borstkanker kreeg, was haar glansrijke carrière in één klap voorbij. Ze verloor haar baan, liefdesleven en gezondheid. Terwijl de medische kosten zich opstapelden, bood haar creditcard troost in slechte tijden. Want hoe verander je van de ene dag op de andere van levensstijl?

schuldig_04

De deur staat open bij Will en Paul – zij geven leiding aan de twee hulpverlenende instanties in de wijk. Will is bevlogen. De hardnekkigheid van armoede die van generatie op generatie wordt overgegeven, steekt haar. Paul is de onorthodoxe hulpverlener die regeltjes aan zijn laars lapt waar nodig. Hij is de godfather van de Vogelbuurt, waar hij een spreekuur houdt voor iedereen. Hij is er voor alle soorten problemen, maar het merendeel is van financiële aard. Met vuilniszakken vol administratie leggen buurtbewoners hun vertrouwen in zijn schoot. Wanhopige moeders zitten snikkend tegenover hem terwijl hij alle tijd neemt voor het gesprek. Als tot de islam bekeerde hulpverlener is hij populair onder de moslimgemeenschap waar zijn naam wordt geroemd. Paul beweert graag dat wie zich bij hem aanmeldt, erop kan rekenen dat een ontruiming wordt verkomen.

schuldig_02
Dennis is de eigenaar van de oudste dierenwinkel uit Amsterdam Noord. Hij weet alles van kwaaltjes, voeding en huisdieren, maar een winkeltje runnen vraagt tegenwoordig ook om andere kwaliteiten. Internet, computers en fancy producten: het is allemaal niks voor Dennis, die samen met zijn vader elke dag in de winkel staat. Hij is aardig voor zijn klanten, geeft ze tips over hoe ze gratis luizen kunnen bestrijden (“azijn werkt net zo goed als deze dure spray hoor mevrouw”) en matst zijn arme buurtbewoners graag met een rekening.

De zesdelige serie SCHULDIG toont de veerkracht, hoop en humor van buurtbewoners met schulden, maar ook de absurditeit van een geldverslindend circus waarin iedereen een eigen rol speelt. Van een kale kip kun je niet plukken, dus wie draait er op voor de rekening?

Uitzenddatum: vanaf maandag 14 november wekelijks rond 22.00 uur NPO 1
Duur: 6 x 45 min
Omroep: Human

Reacties


ilovenoord