Sluisje te koop

Al meer dan dertig jaar is café ‘t Sluisje aan de Nieuwendammerdijk mijn stamkroeg. Als zestienjarige bleef ik met mijn vrienden van de middelbare school op vrijdagavond zo lang mogelijk op het terras hangen – om even bij te komen van het dansen in ‘t Gebouwtje op het Meerpad. Met de klasgenoten van toen verzamel ik elk jaar minstens één keer op hetzelfde terras om onze vriendschap te vieren. Ik heb er gezongen op Koninginnedag, de zestigste verjaardag van mijn moeder gevierd en onlangs nog de presentatie gehouden van ons tweede Zomer Doe Boek Amsterdam-Noord. En nog steeds schuif ik regelmatig aan voor de vrijdagmiddagborrel van de stamgasten, en eet ik er de huisgemaakte appeltaart op ‘mijn’ bankje in de zon.

Drie jaar geleden kwam de zolder boven de kroeg te huur als kantoorruimte en die kans kon ik natuurlijk niet laten lopen. Vrienden waarschuwden me meteen dat het best gevaarlijk is om te werken boven je stamkroeg, maar in de praktijk kan ik de verleiding om elke dag een borrel te halen goed weerstaan. De lichte zolderruimte is tot nu toe een ideale werkplek gebleken en de samenwerking met mijn dierbare kantoorgenoten in Productiehuis Boven ‘t Sluisje heeft al heel wat mooie producten opgeleverd. Bovendien is het bepaald geen straf om af en toe beneden een kleine pauze te houden, met uitzicht over de Nieuwendammerhaven.

sluisje2

Het was dus even schrikken toen ik een paar weken geleden hoorde dat café ‘t Sluisje verkocht wordt. Anne-Karin, Lisa en Eva hebben besloten dat ze de komende jaren iets anders met hun leven willen doen dan het runnen van een kroeg – en dat is uiteraard hun goed recht. Dat ik medio 2018 misschien mijn kantoor kwijtraak, vind ik niet eens zo erg. Er zijn in de buurt zat leuke plekken om te werken. Mijn grootste angst is dat het café gekocht wordt door een projectontwikkelaar die het zeventiende-eeuwse pand wel een geschikte locatie vindt voor een paar luxeappartementen. Dat zou kunnen betekenen dat de kroeg na meer dan honderd jaar zijn deuren moet sluiten.

Als ik zelf een paar miljoen in mijn achterzak had, zou ik geen moment aarzelen. Een prachtig achterhuis met grote tuin aan het water, kantoren die je kunt verhuren én bovenal een goedlopende kroeg met zonnig terras lijken me samen een prima investering. Helaas heeft rijk worden nooit hoog op mijn prioriteitenlijstje gestaan. Ik hoop van harte dat zich snel een koper meldt die de rijke geschiedenis van het café respecteert en vol goede moed begint aan een nieuwe horeca-avontuur op deze bijzondere plek.

Reacties


ilovenoord