Het hotel met de mooie naam

‘Als u ons maar niet zwart gaat maken.’ Dat was ik niet van plan. Alleen vraag ik me elke keer dat ik langs het Spreeuwenpark fiets af: wie noemt een hotel in deze tijden nou Isis?

Dat blijkt Mohamed Ragab (57) te zijn. Een echte heer, klein van stuk, brilletje, elegant gekleed, met de hoffelijkheid van jaren in het vak. Dertig jaar geleden kwam hij uit Cairo, waar hij oriëntaalse literatuur studeerde, naar Nederland. Sindsdien werkt hij in de horeca. We zitten in de compacte ontbijtkamer onder een levensgrote reproductie van Bruegels boerenbruiloft. Receptionist Wael brengt een kopje thee. Ragab legt uit waarom hij deze naam koos, toen hij in 2011 met zijn compagnon besloot deze voormalige viswinkel met de twee woningen erboven om te bouwen tot een betaalbaar hotel met 22 kamers.

‘Isis was de Egyptische godin van gezondheid, vruchtbaarheid en wijsheid. Ze werd in de hele oudheid aanbeden. Het is een mooie naam, kort en krachtig, internationaal. Het doet mensen denken aan Ibis, de grote hotelketen, dat kan ook geen kwaad.’ Zijn ogen lichten geamuseerd op achter de brillenglazen. ‘En sinds een paar jaar maakt onze naam de mensen nieuwsgierig – u toch ook?’

Op de website staat in grote letters: ‘Hotel Isis heeft niets te maken met Islamitische Staat. Het management veroordeelt elke vorm van geweld. Wij staan voor vrede, vriendschap en verlichting.’

Ik ken een jonge Syrische fotograaf, die vorig jaar uit Aleppo vluchtte. Eenmaal in Amsterdam zocht hij een goedkoop, centraal gelegen hotel. De eerste drie nachten in zijn nieuwe stad bracht hij door in Hotel Isis. De ironie ontging hem niet. Hij plaatste een foto op facebook, zijn vrienden konden het nauwelijks geloven. En toch, vertelde hij me later, ‘het personeel, de eerste mensen die ik hier tegenkwam, was ontzettend vriendelijk. Een betere ontvangst had ik me niet kunnen wensen.’

Meneer Ragab neemt me mee naar de kamers. Klein, eenvoudig, schoon, met een televisie en een douche. ‘Veertig procent van onze bezoekers komt vaker terug. We zijn betaalbaar. Je kan hier gratis parkeren. De winkels hier in de buurt zijn blij met ons. Elke dag 44 mensen die vaak even langsgaan bij de bakker of de slager. En de pont naar het centrum vinden ze een sensatie.’ Tenslotte laat hij me de overdekte binnenplaats zien, die hij in zijn vrije uren zelf heeft ingericht. Vlinders en heiligenbeelden aan de muur. Een kunstig versierde houten nepdeur tegen de achterwand. Comfortabele zithoekjes met witte stoelen. Je zou er bijna een sigaar willen opsteken terwijl je een meesterwerk openslaat uit de oriëntaalse literatuur. Op de binnenplaats van Hotel Isis aan het Spreeuwenpark in Amsterdam-Noord.

Reacties


ilovenoord