Nieuw theater in Noord

Mijn eerste kantoor aan de Nieuwendammerkade deelde ik heel lang met Carel Helder. Niet alleen een begenadigd schrijver en dichter, maar ook iemand met organisatietalent. Vanuit ons kantoor organiseerde deze bijzondere Noorderling in 2002 bijvoorbeeld de eerste editie van het veelbesproken Bal der Geweigerden, het alternatieve Boekenbal in Paradiso – met onder meer Youp van ’t Hek en Hans Teeuwen. Een van Carels grootste wensen, zo bleek later, was om een theater te beginnen in Amsterdam-Noord. Meer dan tien jaar geleden stonden we al eens op de voorpagina van de Echo met een plan voor een theater op de Nieuwendammerdijk, maar dat stierf helaas een vroege dood.

Vijf jaar geleden besloot Carel om dan eerst maar het Parooltheater in de Sint Pieterspoortsteeg nieuw leven in te blazen en dat was een gouden zet. Het Torpedo Theater is inmiddels tweehonderd avonden per jaar uitverkocht met toneel, dans, literatuur, muziek, en ander moois. Lovende recensies zijn meer regel dan uitzondering. Het enige nadeel van het theater is de bescheiden capaciteit. Het Torpedo Theater biedt slechts plaats aan dertig bezoekers; voor bijvoorbeeld een uitvoering van de Mini Mattheus met groot orkest blijven er zelfs maar twintig zitplaatsen over.

theater2

Gelukkig heeft Carel eindelijk een plek gevonden om zijn oude droom te verwezenlijken: de oude theaterwerkplaats in de Scheepsbouwloods. Dinsdag ging ik er even kijken. In het nieuwe NDSM Theater – schuin tegenover Noorderlicht – moet straks plaats zijn voor voorstellingen voor 80 mensen (bovenzaal) tot 250 mensen (grote zaal). Nu is het theater nog een kale ruimte en zijn de vergunningen nog niet rond; over enkele maanden staan er als alles meezit twee podia, is er een nieuwe trap naar de bar boven en is de zaal prachtig aangekleed – dankzij de vaardige handen van Carels vrienden. De theaterdirecteur ziet heel veel mogelijkheden. “Theater, muziek, dans, misschien zelfs wel een vaste bespeler… En dan na de voorstelling boven nog even nagenieten én dansen, dat heb je nog nergens.”

Vrijdag 16 december gebruikt Carel de nieuwe theaterzaal al voor de viering van het vijfjarig bestaan van het Torpedo Theater: De Nacht van de Ezel. Gasten zijn vanaf zes uur welkom voor soep, zuurkool, warme wijn en koffie. Vanaf acht uur is er muziek, comedy, literatuur, film en wie weet zelfs dansen. Optredende schrijvers, muzikanten en andere artiesten zijn: A.L. Snijders, Asis Aynan, De Mus, Louis Pirenne, Michiel Eijsbouts, Klaas Knooihuizen, Paul Arnoldussen, Mathijs Deen, Jente Posthuma, De Ezelsociëteit, Gabriël Kousbroek, Maartje Jaquet, Wiep Idzenga, Anneke Schreuder, Jose Manuel Portas Bulpe, Kasper van Royen, Wisse Beets en Paul Abels. In De Nacht van de Ezel mogen natuurlijk ook échte ezels niet ontbreken; de strobalen liggen al klaar.

Op Facebook kun je meer lezen over deze eerste kennismaking met het NDSM Theater. Iedereen die het Torpedo Theater of een nieuw theater in Noord een warm hart toedraagt, is van harte welkom.

ndsm-ezel-flyer-a5-kopie

Reacties


ilovenoord