Noord de primeur: het eerste Amsterdamse Kerstbomenbos

Ga in de zomer bovenop de A’DAM Toren staan, kijk over het IJ naar het centrum en je ziet een overwegend grijze stad. Keer je om naar het noorden en je ziet een overwegend groen stadsdeel: Noord. Alleen in de winter is het bijna net zo grijs als de overkant, als de blaadjes van de bomen zijn.

Wintergroen in Noord staat binnen. Wie van jullie heeft een echte groene kerstboom in huis? En wie is bezweken voor de verleiding om er toch een met kluit te kopen? Dan sta je na de kerstdagen vermoedelijk voor een duivels dilemma: weggooien, op het vuur, of toch proberen de boom in leven te houden. Om zo Noord een beetje wintergroener te maken.

Eerste Tijdelijke Kerstbomenbos van Amsterdam in Noord

Het is zonneklaar: Noord mist een dennenbos. Illegaal geplante kerstbomen worden in de stad gewied alsof het onkruid is, en dat is natuurlijk doodzonde. Daarom is het initiatief ontstaan om een allereerste kerstbomenbos aan te planten op een historisch plekje, waar oud en nieuw samenkomen. Voor een CO2-vriendelijke kerstboomopruiming, waar kinderen kunnen leren wat er nodig is om een boom in leven te houden. Draag met je boom bij aan het eerste Tijdelijke Kerstbomenbos van Amsterdam. Elke boom met goede kluit is welkom.

Eind januari komt het bouwterrein van de Noord-Zuidlijn naast de Willemsluis vrij is de verwachting, wij planten vast een groene strook langs de rand aan, in het laatste weekend van de vakantie. Een strook tussen de historie (de sluis) en de toekomst (de Noord-Zuidlijn) Het is nadrukkelijk bedoeld als een tijdelijk bos: na een jaar is het weer kerstmis en mogen de overlevers weer naar binnen. Hopelijk vinden we daarna voor het volgende bos weer een plek, als met dit bos bewezen is dat het kan.

Hoe wat waar?

  • Zaterdag 7 januari vanaf 14.00 tot het (te) donker is
  • Tuin aan Zee, aan de Willemsluis, adres: Buiksloterweg 9.
  • Contactpersoon: Nancy Wiltink
  • Scheppen aanwezig
  • Voor alle planters is er vuur en chocomel in Tuin aan Zee, en een bomenverhaal onder de bomen, of aan het vuur (bij kou)of (bij regen) in huis.
  • Zie ook openbaar facebookevent: Kerstbomen Herplantfeest
    Inschrijven wordt op prijs gesteld ivm inkoop chocomel.

kerstboom-bos-01

Is mijn boom geschikt?

Veel mensen denken dat bomen met kluit het toch niet overleven. Dat is niet waar. Bedenk dat elke boom even groot is boven de grond als onder de grond. Een boom van twee meter met een kale stronk van 30 cm eronder? Zal niet gaan. Een klein boompje met een flinke kluit waar ook de kleinere wortels aan zitten? Goede kans.

Tips voor survivorbomen

Zet je kerstboom nu vast in een grote pot tuinaarde of potaarde, houdt de aarde vochtig, maar niet kleddernat, niet té dicht bij de verwarming en verwarming uit als je er zelf niet naast zit. Meteen na kerst: op het balkon of in de tuin of een andere koude plek, fietsenberging is ook prima.

Alvast bij Tuin aan Zee afgeven mag ook, als je op 7 januari terugkomt om hem te planten.

Dennenbomen horen niet in Noord

Over het al dan niet ‘horen’ van kerstbomen in het stadsgroen kunnen we kort zijn: een stad is onnatuurlijk en elk groen in de stad is onnatuurlijk. Alleen onkruid is een soort van natuurlijk en dat wordt door groenbeheer meestal vakkundig weggehaald. Kerstbomen horen juist heel erg in de stad, ze worden elk jaar met vrachtwagens vol naar de stad toegebracht, door stadsbewoners voor veel geld gekocht, gekoesterd, alleen om weg te gooien? Zonde. Gun ze een tweede ronde.

En dan? Na 7 januari?

Je krijgt van Tuin aan Zee een eigendomsbewijs mee, dat je mede-eigenaar bent van dit bos. Niet van de grond, maar wel van de bomen. En we zetten er een bord bij, om mensen die zich afvragen waar dat bos ineens vandaan komt te laten weten wat er aan de hand is. Als je je e-mail adres achterlaat krijg je af en toe nieuws uit het bos. Dan gaan we duimen en water geven: duimen met onze groene duimen, dat de bomen overleven en als het te droog is de bomen een beetje water geven. Na een jaar hoor je meer.

Reacties


ilovenoord