Walk at the Speed of Light // t/m 21 januari

Lichtkunstproject ‘Walk at the Speed of Light’ is een indrukwekkend schaalmodel van ons zonnestelsel, gemaakt door Caspar Noyons. In samenwerking met Tolhuistuin en Amsterdam Light Festival doet Amsterdam-Noord voor het eerst mee aan de winterse lichtshow met dit meeslepende Speed Of Light-project. Vanaf vandaag open voor publiek.

Bezoekers ervaren de grootsheid van het universum tijdens een rondreis van 8 minuten en 20 seconden – precies de tijd dat zonlicht nodig heeft om de aarde te bereiken. Begeleidt door een mythologische of wetenschappelijke audio-tour, geschreven door Belgische schrijver Paul Pourveur, lopen bezoekers de 555 meter over de IJ-promenade van de miniatuur aarde naar de gigantische zon en ervaart tijdens deze wandeling de ondoorgrondelijkheid van ons bestaan.

In hoeverre is de kosmologie deel van onze moderne cultuur? Waarom is het ‘begrijpen’ van het universum belangrijk voor ons? Om Carl Sagan te quoten: ‘Wij zijn een manier voor de kosmos om zichzelf te leren kennen.’ Het verhaal van de kosmos is belangrijk, omdat het ons verhaal is – wij zijn gemaakt uit sterrenstof – wij zijn de kosmos. Dit project is de kans voor mensen om de kosmos te ervaren waar we deel van uitmaken.

Licht verplaatst zich op een snelheid van 300.000km per seconde en onze aarde is 150.000.000.000 meter (afgerond) verwijderd van de zon. Dit heeft Noyons op een vernuftige manier weten uit te beelden in een licht installatie. Begeleidt door een LED licht-pad leggen de bezoekers deze ontdekkingsreis af, van onze kleine blauwe aarde (4,7 cm) en de maan (1,3 cm), alvorens de zon van 5,16 m doorsnede aan het einde van de pier te bereiken.

Gedurende deze maand zijn er een aantal hoogtepunten op het programma. Allereerste mag het publiek op 21 december voor het eerste de reis van de aarde naar de zon maken. Daarnaast organiseert Noyons samen met Stichting Pretvormer een levendige reeks mini-colleges over het heelal aan o.a. basisscholen in Stadsdeel Noord. Al spelenderwijs word de informatie over het heelal behapbaar gemaakt voor de kinderen. Samen met de kinderen zal Stichting Pretvormer op 14 januari een parade vormen en maken ze een het lichtpuntje in de duisternis met een fantastische optocht van lichtsculpturen, muziek en theater.

Wanneer > 21 dec – 21 jan
Waar > IJ-promenade in Amsterdam Noord
Hoe laat > 17.00 – 22.00
Kosten Audio Tour > €4

Website: www.thespeedoflightproject.com

speedolight-01

 

Reacties


ilovenoord