Buurt Buddy’s en Beppies gezocht

Broedplaats de Modestraat op het Buikslotermeerplein, o.a. bekend van het Wereldrestaurant, de Wisselboetiek en Pleur en de Koek is op zoek naar buurtambassadeurs. Een mix van bewoners en/of betrokkenen uit de omgeving die vraag aanbod (uit de buurt) in de Modestraat bij elkaar brengen.

Gwen van Zaane, Artistiek leider van de Modestraat, vertelt: “We zijn op zoek naar een groep van ca. twaalf bewoners uit Amsterdam Noord van verschillende pluimage die feeling hebben met hun buurt en een passie delen voor kunst en cultuur. Zij duiken de buurten in leggen hun oor te luister waar de behoefte ligt maar vertellen ook over de Modestraat en haar programma’s (Beppie). Zij koppelen deze informatie terug naar de Modestraat en maken hier samen programma van (Buddy).”

“Het team mag alle wensen en dromen met ons delen, kunnen door de Modestraters geraadpleegd worden voor advies en praten actief mee over nieuw aanbod,” voegt ze toe.

De Modestraat is een culturele organisatie, een broedplaats waar creatieve professionals hun studio hebben en een plek voor de buurt. Ze organiseren ontmoetingen tussen kunstenaars, ondernemers en buurtbewoners. Het is een plek waar een bonte mix van betrokkenen en bezoekers, oud en nieuw Noord, verschillende leeftijden en achtergronden samenkomen en elkaar leren kennen.

Gemeenschappelijke deler is dat alle betrokken partijen zich inzetten voor ‘stadse sores’: zaken als eenzaamheid, groeiende polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen en achterblijvende leefbaarheid in de wijk. Dat leidt tot initiatieven als het Wereldrestaurant, waar buurtkoks maandelijks hun lekkerste gerechten bereiden voor andere Noorderlingen, of de Wisselboetiek, een duurzame kledingruilwinkel.

Van Zaane vult aan: “Maar er is nog veel meer mogelijk, we hebben bijvoorbeeld een studioruimte die momenteel maar een paar uur per week gebruikt wordt. Mocht blijken dat er behoefte is aan een bepaalde activiteit, bijvoorbeeld een salsa avond, dan gaan wij op zoek naar een docent. Voorwaarde is dat het past binnen het profiel van de Modestraat en dat er een publiek voor is.”

De Buurt Buddy’s en Beppies komen minstens twee keer per maand bijeen, maar kunnen ook op individuele basis door zowel de kunstenaars, de studio-gebruikers en de kwartiermakers geraadpleegd worden. We werken er naar toe om de Buddy’s en Beppies uiteindelijk zelfstandig de studioruimte te laten programmeren.”

Wil jij ook dat het Buikslotermeerplein de leukste plek in Noord wordt? Zit je vol goede ideeën, heb je zin om in actie te komen en ken je (veel) mensen uit de buurt? Je kunt je aanmelden via: modestraat@broedstraten.nl t.a.v. Anne Stoop, coördinator Buurt Buddy’s & Beppies, of loop even binnen bij de Modestraat, Buikslotermeerplein 15-17, Amsterdam.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Amsterdam Noord.

Reacties


ilovenoord