Hoog bezoek in de A’DAM LOOKOUT

Een uitstapje in je eigen stadsdeel. Voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar voor jongeren uit kwetsbare gezinnen in Amsterdam Noord is dat minder vanzelfsprekend. Een gebrek aan budget zorgt er voor dat sommige van hen niet verder komen dan de snackbar op het Buikslotermeerplein. Gelukkig zijn er altijd wel ondernemers met een groot hart die zich graag inzetten voor deze jonge Noorderlingen. Zo ook Sander Groet van de A’DAM Toren. Afgelopen week leidde hij een groepje leerlingen van het Orion College Noord rond in de ADAM LOOKOUT.

orion-adam-04

Even een pica maken

Het Orion College Noord is een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Veel leerlingen die hier naar school gaan, wonen ook in Noord. Het zijn leerlingen waar je van de buitenkant niet altijd iets bijzonders aan ziet, maar die het door hun verstandelijke beperking en/of sociaal emotionele problematiek niet redden op een reguliere school. De afgelopen weken gaf ik hier sociale vaardigheidstraining aan een middenbouwklas. De leerlingen leerden praten over hun gevoelens en hun leven thuis. En wat bleek tijdens één van de lessen: veel van de leerlingen hadden nog nooit de zee gezien. Sterker nog: een aantal leerlingen gingen vrijwel nooit op stap in hun eigen stadsdeel. Dat vroeg natuurlijk om actie!

orion-adam-00

We zijn er!

Tot mijn grote blijdschap wilde de A’DAM LOOKOUT mijn groep wel welkom heten. Via een speciaal project liepen een aantal andere (ex)leerlingen van het Orion College eerder al stage in de schoonmaakploeg van de Toren. Pauline Goedhart (LOOKOUT): “We willen ons graag inzetten voor Noord. Zo hebben we afgelopen najaar een gratis sinterklaasfeest georganiseerd voor gezinnen die aangesloten zijn bij de voedselbank in Amsterdam Noord en voor kinderen van basisscholen uit de buurt.” Ook kunnen Noorderlingen op vertoon van hun huisvuilpas voor maar €7,50 naar de LOOKOUT en heeft de ADAM Toren sinds kort een muziekschool voor jonge talentjes uit heel Amsterdam: de A’DAM Music School.

orion-adam-03

Zitten we vast? Sander doet een dubbelcheck!

En het bezoekje zelf? Dat zal de jongens nog lang bijblijven. Het lijken misschien stoere heren op de foto, maar boven aangekomen zagen een aantal toch wat witjes door de hoogtevrees. Gelukkig nam het fraaie uitzicht over de stad (‘wajooo, daar ligt onze school!’) al snel de angsten weg. Nog een ritje in de hoogste schommel van Amsterdam en het uitje was compleet. Nu hebben ze weer een ‘tantoe spang’ verhaal voor op het schoolplein!

orion-adam-05

En gaan!

Reacties


ilovenoord