Vernieuwende basisschool Klein Amsterdam strijkt neer in Noord

Anderhalf jaar geleden zetten Amsterdamse onderwijsvernieuwers een punt op de horizon: een school waarin thuis en de stad Amsterdam samenkomen. Dankzij de ontwerpwedstrijd Onze Nieuwe School van de gemeente Amsterdam wordt die nieuwe school nu werkelijkheid.

Bij basisschool Klein Amsterdam draait het om leren in de ‘tussenruimte’. Behalve leerlingen zijn ook ouders, kunstenaars, en ondernemers welkom.” “Klein Amsterdam is een ontmoetingsplaats in de breedste zin van het woord, zegt Judith Fischer, een van de initiatiefnemers van de school. “Kinderen leren zichzelf en hun omgeving kennen leren via echte onderwerpen die spelen op dit moment en van de mensen die je daarbij ontmoet.

klein-03

Het gaat op Klein Amsterdam om levensecht leren, met veel lokale en stedelijke context die aanknoopt bij het Amsterdam DNA: ondernemerschap, vrijdenken, burgerschap en creativiteit. De school maakt gebruik van alles wat de stad te bieden heeft: mensen, muziek, geschiedenis, cultuur, bedrijvigheid, creativiteit en energie van de buurt en de stad. “We maken onderwijs met partners uit de stad aan de hand van een gestructureerde aanpak ontleend aan design thinking, legt Fischer uit.

klein-00

Met NEMO ontwikkelt het team een wetenschap- en techniek-leerlijn. Andere onderwijspartners zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest, Muziekgebouw aan ‘t IJ en Nieuw Dakota.

Noord is een ideale basis en uitvalsbasis, aldus de kwartiermakers. De school gaat ‘samenwonen’ met andere partijen en juist in Noord is die ruimte er. De zoektocht naar een geschikte lokatie is in volle gang. Duidelijk is al wel dat het geen recht-toe-recht-aan plek wordt. Een plek met de rust en veiligheid die een school kenmerkt, maar met ruimte voor de dynamiek van de stad, in een gebouw waarin meerdere maatschappelijke functies samenkomen. Een plek om te leren en om te spelen, een ontmoetingsplek en een werkplek in een.

“Met alle nieuwe verbindingen die eraan komen is de stad binnen handbereik. Dit is een school en ontmoetingsplaats voor alle Amsterdammers” aldus Judith Fischer. “Met de fiets over de brug naar het Centrum, over een jaar of vijf is dat misschien wel echt het geval!”. De initiatiefnemers van Klein Amsterdam hopen dat de school een impuls geeft aan de buurt waar de school terecht komt. In elk geval willen ze het scholenaanbod in Noord verrijken en zo de keuze voor ouders vergroten. De lokatie van de school wordt in het voorjaar bekend.

klein-01

Tekst: Judith Fischer / Beeld: HCMA Architecture + Design

Reacties


ilovenoord