Noord heeft gestemd

Noord is tegelijk linkser én rechtser dan Amsterdam. Over de hele stad gezien stemde 49.3% van de kiezers op een linkse partij. En 26.7% koos voor rechts. (Waarbij ik D66 aan geen van beide kanten heb meegerekend: die zit precies in het midden.) Hoofdsteden zijn altijd linkser dan het land als geheel. Ook in Nederland. Neem Denk: landelijk 2% van de stemmen, in Amsterdam 6.9%, in Nieuw-West met bijna 20% zelfs de grootste partij. Of Artikel 1: niet in de Tweede Kamer, wel 2.5% in Amsterdam.

Maar Noord is weer eens eigenwijs. En gespleten. 50.6% van de Noorderlingen stemde links. En 31.1% rechts. Ze gaan de gemiddelde Amsterdammer dus links en rechts voorbij. Het Parool gaf twee veelzeggende voorbeelden. In de Tolhuistuin gingen de stembussen om middernacht al open, op het verkiezingsfeest dat rapper/schrijver Massih Noordside Hutak organiseerde. De eerste stemmers heetten Othman, Tirza, Carlito en Giovana. GroenLinks won met 37% van de stemmen. Twee kilometer verderop, aan de Kamperfoelieweg, stond de stembus in buurthuis ’t Anker. Ik weet zeker dat An en Klaas den Broeder daar net als altijd de deur weer gastvrij open zetten. Hier won de PVV ruim, met 39% van de stemmen. Twee kilometer, een wereld van verschil.

De finale was even rommelig als spectaculair. Op de dag na de verkiezingen leek Noord het enige stadsdeel waar de PVV als grootste eindigde, op de voet gevolgd door GroenLinks. Maar een week later, toen ook de allerlaatste stemmen waren geteld, kantelde dat weer: GroenLinks de winnaar met 16,5%, PVV tweede met 15,1%. Een verschil van 680 stemmen – en dat is geen wereld van verschil.

Een op de zeven kiesgerechtigde Noorderlingen wil dus uit de EU, geen immigranten meer uit islamitische landen, meer soldaten en agenten, geen geld naar ontwikkelingshulp, windmolens en kunst. En een op de zeven wil juist in de EU blijven, een betere opvang voor vluchtelingen, meer leraren en verplegers, meer geld naar ontwikkelingssamenwerking, schone energie en kunst. Ze vinden allebei dat het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. En ze worden allebei niet vertegenwoordigd in de bestuurscommissie van het stadsdeel of het college van de centrale stad.

Op papier zou je zeggen: mensen aan de oever, rond de Tolhuistuin, zijn boos maar hoopvol, en mensen in Floradorp, naast ’t Anker, zijn boos en zien het niet zitten. Maar in de praktijk? Noord zonder Floradorp is geen Noord. Noord zonder de oever ook niet. Zelf kom ik in beide buurten even graag. Neem de horeca. Plekken waar PVV’ers en GroenLinksers allebei komen zijn er genoeg: de Bult, Kiplekker de Beste, Smaaqt, ONS. Horeca waar vooral de ene groep zit ook: Hanimeli, Café Modern, ’t Boemeltje, Oud Noord. Dus wordt het oorlog tussen links en rechts in Noord? Nee. Mensen verstaan hier de kunst van leven en laten leven. Wordt het spannend? Ja. Als links en rechts hier nog verder uit elkaar trekken komt er een dag dat we de PvdA nog eens gaan missen. Het moet niet gekker worden.

Foto: Raymond van Mil

Reacties


ilovenoord