Oud-Hollandse zeilschepen aan de Buiksloterweg

Ineens lagen ze aan de Buiksloterweg: traditionele zeilschepen van de zogenaamde ‘Bruine Vloot’. Ik was helemaal blij dat de havendienst het ‘Beschermd Stadsgezicht’ van dit stukje Noord zo serieus had genomen, dat de Bruine Vloot hier voortaan mag afmeren. Het lijkt ineens weer op prenten uit de negentiende eeuw: schippers met baarden, hondjes, lange masten met wimpels. Zonder één verbouwing heb je het plaatje helemaal terug. En die zeilschepen zijn ook nog eens super duurzaam natuurlijk. Voorgaande jaren lagen er nog van die saaie witte riviercruiseschepen met fietsen op het dek aan de kade. Nu leek het net Sail, en de langswandelende toeristen dachten er ook zo over. Er werden volop foto’s gemaakt.

Noord-Hollands-kanaal-schepen2

Pas na een paar dagen viel me iets op: affiches voor de ramen, protestborden. Ik ging eens praten met één van de schippers. Die vertelde me dat de havendienst juist helemaal niet wil dat ze op deze plek liggen. Of: het mag wel, maar alleen als ze in het zomerseizoen voor een gereserveerde plaats willen betalen. Dat kunnen die riviercruises wel missen, maar de schippers van de Bruine Vloot niet. Ze lagen lange tijd aan de Sumatrakade, maar daar zijn ze nu ineens niet meer welkom. Vervolgens wordt er ingewikkeld geschoven door de havendienst en de uitkomst is dat er een onooglijke kade aan de Distelweg voor hen overblijft. Geheel onttrokken aan het zicht van de Amsterdammers. Het geld lijkt dus belangrijker dan het aanzicht, per 1 april moeten ze betalen of vertrekken.

Afgelopen zondag was er daarom een heuse manifestatie, je mocht gratis een rondje meevaren, wat ik natuurlijk meteen heb gedaan. Er werd gezeild op het IJ, hoe fijn is dat! Zonnetje, windje, klotsende golfjes, verbaasde blikken vanaf de pont: ‘Is het nu alweer Sail?’. Meteen de petitie getekend en met twee zeebenen zwaaiend de kade weer op. Havendienst, alsjeblieft: geef die schepen een betaalbare plek aan de Buiksloterweg. Laat schoonheid winnen van geld, verjaag deze schepen niet uit de stad. Aan de overkant is trouwens ook nog een hele kade vrij, tegen de Sixhaven aan, zeilboothaven bij uitstek. Kunnen er ook nog een hele rits liggen. Misschien moeten de dames en de heren van de havendienst zelf een keer meevaren. Ik zweer je, dan ben je zó verkocht.

Reacties


ilovenoord