Boeken snuffelen in het Leeshuis

Het Leeshuis op het Tolhuistuincomplex is met recht een ‘hidden gem’ te noemen. Kom je vanaf het Buiksloterwegveer en ga je verder Noord in, dan kom je het niet zomaar tegen. Wel zie je aan de linkerkant van de Buiksloterweg, waar de Tolhuisweg begint, een uit de kluiten gewassen vogelhuis. Vogels huizen hier echter niet; boeken wel.

Allerhande boeken, vrij mee te nemen voor een ieder die wat van zijn gading vindt. Het ‘moederhuis’ bevindt zich aan het einde van de Tolhuisweg, net voor de brug. Vierkant en licht, met veel glas. Waar muren zitten, staan er hoge, goed gevulde boekenkasten tegenaan – dit is het Leeshuis. Tijd voor een nadere kennismaking.

Ik spreek Sjen en Lieske, twee van de vier vrijwilligers die met veel enthousiasme het Leeshuis beheren. Samen met hun collega’s Conny en Corrine doen ze dat alweer tweeënhalf jaar. Dit is de plek in Noord waar zwerfboeken op zoek zijn naar een nieuw huis. Lieske vertelt: “Het is bijzonder wat er allemaal binnenkomt aan boeken. Soms komt iemand met grote tassen vol. En de eerste keer dat mensen binnenkomen vinden ze het moeilijk om een boek mee te nemen. Maar wij krijgen ook alles, dus men hoeft die gêne niet te voelen.”

Sjen vult aan: “En terugbrengen hoeft niet, maar kan natuurlijk wel. Bij twijfel zeg ik: ‘Meenemen!’ De kwaliteit is vaak zo goed dat ze zelfs als cadeautje niet zouden misstaan.”

leeshuis-01

Een huis met historie

Van oorsprong had dit ‘huisje’ slechts twee muren en functioneerde het als prikklok voor de medewerkers van Shell. Initiatiefnemer van het Leeshuis is Jos van der Lans, toenmalig bestuurslid van Stichting Tolhuistuin en voormalig Eerste Kamerlid. Stichting Tolhuistuin zette er aan de open kanten ramen en deuren in en Jos leverde samen met vele vrienden een vracht aan boeken. Daarna kon niemand minder dan (nu demissionair) minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Leeshuis feestelijk openen.

Dat is nu tweeënhalf jaar geleden. Sjen: “De reacties van bezoekers die voor het eerst komen zijn altijd positief. Ze zijn enthousiast over onze ordening en de hoeveelheid onderwerpen. We hebben niet alleen romans, maar ook kinderboeken, kookboeken, thrillers, biografieën, kunstboeken… en nog veel meer. Wij sorteren zelf alles wat binnenkomt en leveren daarmee een zekere kwaliteit. Maar we zijn laagdrempeliger dan een boekwinkel.” Lieske: “Mensen reageren vaak met ‘Oh wat is het hier leuk, ik wist niet dat dit hier zat’. Het is heel speciaal dat je af en toe hele gesprekken hebt met bezoekers, mensen gaan ook vaak even zitten.”

Heerlijk plekje

De grote witte tafel nodigt uit om aan te gaan zitten lezen. Of anders de gemakkelijke fauteuils wel. Wie wil, kan er een kopje koffie of thee bij krijgen. Met al dat licht is het een heerlijk plekje om te zitten, zeker wanneer met warm weer de glazen deuren aan de achterkant opengaan. Met uitzicht op het terrein waar binnenkort grote woontorens zullen verrijzen – er is altijd iets te zien.

Twee oudere dames komen arm in arm aanlopen en stappen binnen. Sjen heet hen van harte welkom, geeft uitleg en een flyer. De dames zijn blij verrast, maar: ‘Ik moet juist mijn boeken kwijt!’ Lieske: “Daar zijn we ook heel blij mee hoor!” Sjen: “Vaak gaan mensen weg met iets dat ze niet hadden verwacht, dat is zo leuk hier.” Dame 1 blijft bij haar standpunt: “Ik neem niks mee, ik heb genoeg thuis.” Ze stapt gearmd met haar vriendin de deur weer uit en mompelt: “Leuk hè…” De eerste kennismaking was in ieder geval positief. Die komen vast nog wel eens terug.

Kinderboekenhuisjes

Een van de laatste ontwikkelingen is de vijf nieuwe boekenhuisjes, speciaal bedoeld voor kinderboeken. Medewerkers van het GVB hebben ze vrijwillig in elkaar getimmerd, en daarbij ook nog eens grote hoeveelheden kinderboeken gedoneerd. De afwerking is in volle gang; binnenkort zullen een aantal voortuinen in de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt opgesierd worden met deze huisjes. Enthousiaste beheerders hebben zich al aangemeld. Als deze proef een succes blijkt, zullen er meer volgen.

Meer informatie

  • Meeleesclub: op donderdagochtend van 10.30 tot 11.30 begeleidt Lieske samen met collega Conny de Meeleesclub, bedoeld voor mensen die graag beter Nederlands leren spreken en lezen. Veel praten, veel plezier. Deelname is gratis.
  • Het Leeshuis is ook een kinderzwerfboekstation
  • Het Leeshuis is te huur voor kleine evenementen en vergaderingen. Informeer naar de mogelijkheden via verhuur@tolhuistuin.nl.
  • Volg al het nieuws over het Leeshuis op de Facebookpagina

Website: www.tolhuistuin.nl
Adres: Tolhuisweg tegenover nr. 5
Routebeschrijving vanaf Buiksloterwegveer: volg de Buiksloterweg – na het oude Tolhuis linksaf – het Leeshuis bevindt zich direct na de Open Coop / Pussy Galore.

Openingstijden: woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 17.00, uitgezonderd feestdagen.

// Dit is een bijdrage van Anke Feenstra

leeshuis-02

Reacties


ilovenoord